E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüş eğiliminde---

Altın düşüş eğiliminde

Altın düşüş eğiliminde
16 Kasım 2016 - 15:30 borsagundem.com

Altın üç gün üst üste yaşanan değer kaybı sonrasında gelen tepki alımlarının zayıf kalması ile takrar gevşedi

Haftaya satıcılı bir başlangıç yapan ons altında, üç gün üst üste yaşanan değer kaybı sonrasında dün gelen tepki alımlarıyla bir miktar toparlanma yaşandı. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan düşüş ve VIX korku endeksinde meydana gelen geri çekilme altına destek olan önemli göstergeler oldu.

Spot altın 1211 seviyesine kadar çekilmesinin ardından gelen alımlarla dün 1231.55 dolara kadar yükselerek kapanışını 1227.95 dolar seviyesinden gerçekleştirdi. Yeni güne 1228 seviyesinden başlayan değerli metal 1232.75 seviyesini test etse de an itibari ile yüzde 0.36 kayıpla 1223.80 dolarda...

Gün içerisinde ABD'den açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin üzerinde olması altın için olumsuz gelişme olarak öne çıkarken, bugün yine ABD tarafından açıklanacak olan üretici fiyat endeksi ve sanayi üretimi verileri değerli metalde hareketliliği artırabilir. Yine de altında hareketliliğe neden olabilecek ana unsur Donald Trump'ın yapacağı açıklamalar olacak.

Analistlere göre, teknik olarak 1230 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanamadığı sürece gelen tepki alımları sınırlı olabilir. 1230'un aşılması durumunda ise bir sonraki direnç seviyesi 1241 dolar olarak öne çıkıyor. Geri çekilmelerde ise 1211 ve 1200 dolar destek seviyeleri önemini korumaya devam ediyor.

Kasım ayı başından bu hafta Pazartesi gününe kadar yatırımcılar, dünyanın en büyük altın destekli exchange-traded fonu (ETF) fonu SPDR Gold Shares'dan 518 milyon dolar çekti. Kasım ayında yaşanan çıkış, şimdiden bir önceki ayın iki katını aştı ve  Ağustos ayından bu yana görülen en sert çıkış oldu. Bloomberg tarafından takip edilen dünya çapındaki tüm altın destekli ETF'lerdeki altın miktarı 2013 yılından bu yana görülen en sert düşüşü gördü.

Altın vadeli kontratları, 8 Kasım'da gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerinden bu yana yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti. ABD Doları ve S&P 500 Endeksi'nin yükselişi, altının kayıplarında etkili oldu. Traderların, iyileşen ekonominin Aralık ayında gidilebilecek olası bir Fed faiz artırımını desteklemesi ihtimalini fiyatlamasıyla birlikte, altına yönelik güvenli liman talebi azaldı. Donald Trump'ın altyapı harcamaları vaadi ve vergi indirimlerinin bütçe açığını genişletmesi, tahvil faizlerini desteklemesi ve faiz getirisi olmayan altının yatırım aracı olarak cazibesini olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Londra'da Think Markets U.K. Ltd. baş piyasa analisti Naeem Aslam, “Yatırımcılar gemiyi terkediyor ve risk almaya yöneliyorlar. Net olan işlem dolar endeksinde uzun pozisyon, Fed'in Aralık'ta faiz artırımına gitme ihtimalinin yüzde 91'e tırmandığı göz önünde bulundurulursa, altına olan ilgi düşmeye devam edebilir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)