E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 1300 doların altında---

Altın 1300 doların altında

Altın 1300 doların altında
16 Temmuz 2014 - 09:44 borsagundem.com

ABD doları güçlenirken altına olan talebi kırıyor, kıymetli metal 1.300 doların altında işlem görüyor

Altın, ABD'de borçlanma maliyetlerinin artacağı beklentilerinin doları güçlendirmesi ve alternatif yatırım için metale olan talebi artırmasının ardından, 1,300 doların hemen altıneda tutunuyor. Gümüş iki gün süren düşüşünün ardından yükseldi. 

Spot altın, iki günde yüzde 3.3 değer kaybettikten sonra, yüzde 0.4 yükselerek, Singapur saati ile 14:24'te, ons başına 1,299.05 dolara çıktı. Metal dün, Bloomberg Dolar Spo Endeksi'nin üç haftanın zirvesine çıkmasının ardından, 1,292.26 dolara kadar düşerek 19 HAziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Fed Başkanı Janet Yellen, dün kanun koyuculara yaptığı konuşmada, faizlerin piyasaların beklediğinden daha erken artırılabileceğini söyedi. Ancak Fed Başkanı aynıo zamanda, toparlanmanın tamamlanmadığını e merkez bankasının istihdam piyasasındaki zayıflıkla mücadele etmek için teşvikler konusunda ısrarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi. ABD'de, dün perakende satışların Haziran ayında arttığını ve New York'ta imalat sanayi göstergesinin Nisan 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktığını gösteren verilerin ardından, bugün açıklanacak olan fabrika siparişleri verisininn artış göstermesi bekleniyor. 

Çin'in borsaya kote en büyük aracı kuruluşunun bir birimi olan CITICS Futures Co.'nun analistlerinden Zhu Runyu, "ABD'den gelen olumlu ekonomik veriler dolara destek oldu ve bu da altın üzerinde baskı oluşturdu," dedi ve "Jeopolitik tansiyon altına halen destek sağlıyor, ancak bunlar şimdilik perde gerisinde" şeklinde görüş bildirdi. 

Altın 2013 yılında, Fed'in ekonomiyi desteklemek için gerçekleştirdiği varlık alımlarını azaltacağı beklentileri ile birlikte yüzde 28 değer kaybetti. Fiyatlar bu yıl, kısmen Ukrayna ve Orta Doğu'da yoğunlaşan olaylar nedeniyle yüzde 8 sıçradı.

Yüksek Dolar

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya'ya göre, Yellen'ın yorumları doları yukarı itti ve buna bağlı satış dalgası altını vurdu. Fed Başkanı Yellen, dün Senato'daki konuşmasının ardından, bugün de Temsilciler Mecisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşacak.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dünkü seviyesi olan ons başına 1,297.10 dolardan 1,299.80 dolara geldi. Kontrat dün 1,292.60 dolara kadar düşerek 19 Haziran'dan bu yana en ucuz düzeyine inmişti. 

Spot gümüş, önceki iki günde toplam yüzde 3.6 değer kaybettikten sonra bugün yüzde 0.4 yükselerek ons başına 20.7656 dolara çıktı.

Spot platin iki günde yüzde 1.9 düştükten sonra yüzde 0.1 artarak ons başına 1,483.75 dolara çıktı. Palladyum yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 868.51 dolara ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)