E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 18 milyar dolar eridi---

Altın 18 milyar dolar eridi

Altın 18 milyar dolar eridi
01 Mayıs 2013 - 18:05 borsagundem.com

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları geçen ay rekor düşüş yaşadı

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, altının ayı piyasasına girdiği Nisan ayında, 174 ton düşerek, aylık bazda bugüne kadarki en büyük çaplı düşüşünü gerçekleştirdi. Bu düşüş sonucu, ETF'lerin toplam değeri 17.9 milyar dolar eridi.
Bloomberg'in derlediği verilere göre, ETF'lerdeki altın varlıkları geçen ay yüzde 7.1 düşerek 2,275.84 tonla Ekim 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi. ETF'lerdeki varlıkların değeri 108.1 milyar dolara indi. Cambridge, Massachusetts merkezlş EPFR Global'e göre, yatırımcılar yılın ilk çeyreğinde altın fonlarından 10.23 milyar doları çekti. Bu miktar verilerin toplanmaya başladığı 2000 yılından bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.
ETF varlıklarındaki düşüş, merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek için daha önce görülmemiş miktarda para bastıkalrı dönemde, bazı yatırımcıların altının geleneksel "değer koruma" niteliğine olan güvenlerini nasıl yitirdiklerinin altını çiziyor. Fiyatlar 16 Nisan'da gördüğü son iki yılın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı, ancak yine de, hisse senetlerinin ralli yapması ve tüketici maliyetlerinin istikrarlı kalması ile birlikte, geçen ay yüzde 7.7'lik bir düşüş gerçekleştirerek Aralık 2011'den bu yana en hızlı aylık kaybını gerçekleştirdi.
Walpole, New Hampshire'da Midas Funds'dan Tom Winmill, "Bu hareket, altın yatırımcılarının, hisse senetlerinin kazandığını kabul etmesinin bir işareti ve enflasyon konusunda da bir belirti yok" dedi ve "Birçok kişi altın tutmak için nedenlerin azalmakta olduğunu görmekte" şeklinde görüş bildirdi.
Haziran vadeli altın kontratları bugün New York Comex piyasasında yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,465.40 dolara indi. Fiyatlar 12 yıl üst üste artış gösterdikten sonra bu yıl yüzde 13 düştü. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi 2013 yılında yüzde 8.8 yükselirken, ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini izleyen Dolar Endeksi yüzde 2.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)