E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 2 bin 500 dolar olur---

Altın 2 bin 500 dolar olur

Altın 2 bin 500 dolar olur
04 Ocak 2012 - 08:02 borsagundem.com

Muhammed Abu Alhaj, “Savaş ya da doğal afet yaşanmazsa altının onsu 2 bin 500 dolara çıkar” dedi

Dubai merkezli Abu-Alhaj Holding, iştiraki Gold AE ile Türkiye’de altın ticareti yapacak. Finans, gayrimenkul ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren Dubai merkezli Abu-Alhaj Holding, 2005’de İktisat Yatırım’ı satın alarak girdiği Türkiye pazarındaki yatırımlarını büyütüyor.
Abu-Alhaj Holding Başkan Yardımcısı ve CEO’su Muhammed Abu Alhaj, “Türkiye pazarına çok inanıyoruz. Küresel krizin bize göre en başarılı ülkesi Türkiye. Türkiye bölgedeki nadir sadece tüketen değil sanayisi güçlü üretici bir ülke” dedi.
Krizde en güvenli yatırım aracının altın olduğunun tekrar kanıtlandığını kaydeden Muhammed Abu-Alhaj, “2009’da online altın ticaretine yönelik kurduğumuz Gold AE’de (Arab Emirate) Türkiye’de biri Kapalıçarşı, diğeri de Ataşehir’de olmak üzere iki şubesini açtık. Amacımız Dubai ile Türkiye arasında yılda 400-500 milyon dolarlık altın ticareti yapmak. Diğer Arap Yarımadası ülkeleri arasında köprü olmak istiyoruz” diye konuştu.
‘Kur savaşları sürecek’
Kur savaşlarının devam edeceğini öngördüklerini, bu nedenle 2012’nin altının yılı olacağını belirten Muhammed Abu-Alhaj şöyle konuştu:
“Küresel kriz nedeniyle ülkeler bir süredir kendi para birimini dolara veya euro’ya karşı ihracatta avantaj sağlamak için düşük tutmaya çalışıyor. O nedenle de herkes para basmaya devam edecek. 2012’de para içinde yüzebiliriz. İşte bu süreçte altın öne çıkacak. Altının yükselişi sürecek ve eğer savaş yada bir doğal afet gibi beklenmedik bir durum olmazsa altının onsu 2 bin 500 dolara kadar çıkar. Bu ilk bakışta inandırıcı gelmeyebilir. Çünkü henüz fiyatlar 2 bin dolara bile çıkmadı.”
Fiziki altın da teslim ediyor
Gold AE’den de bahseden Muhammed Abu-Alhaj şöyle devam etti:
“Gold AE’de geliştirdiğimiz teknoloji ile diğer altın borsalarından farklı olarak isteyen müşteriye aldığı altını fiziki olarak teslim ediyoruz. Müşteri isterse kasalarımızda altınını saklıyoruz. Faaliyetlerimiz Birleşik Arap Emirlikleri’nin güvencesi altında yürütülüyor. 2011’de 600 milyon dolarlık altın ve gümüş ticareti gerçekleştirdik. Türkiye bunun içinde yok denecek kadar az. Şirket tam kapasite ile 2012’de faaliyete başlayacak. Ticaretimizin Türkiye ile büyük ölçüde aracatağına inanıyoruz. Çünkü Türkiye’de altın işi farklı. Bence dünyanın en büyük altın ticareti yapılan merkezi Kapalıçarşı.”
Tarıma 50 milyon dolar
Dünyada bugün paranın nereye gideceğine karar vermeye çalıştığını kaydeden Muhammed Abu-Alhaj şunları söyledi: “Kur savaşlarının da etkisiyle yatırımcıların tarım ve sanayi alanında yatırıma yönelecekleri bir döneme giriyoruz. Bize göre bu dönemde Türkiye yatırım için en iyi yer. Arap dünyasında Türkiye’nin bu özelliklerini bazı büyük yatırımcılar biliyor. Bazıları da henüz Türkiye’yi tanımıyor. Biz danışmanlık yaptığımız tüm şirketlere Türkiye’yi anlatıyoruz. Kendimiz de holding olarak bu yıl Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründe 50 milyon dolarlık yatırım yapma kararı aldık. Şu anda uygun arazi arıyoruz. Türkiye bizim için hem ihracat hem de iç pazar potansiyeli açısından çok önemli bir pazar.”
Mütekabiliyet yasası bekleniyor
Gayrimenkul sektörüne yatırım yapanların hiçbir zaman kaybetmeyeceğine inandığını belirten Muhammed Abu-Alhaj şöyle devam etti:
“Ancak mütekabiliyet (karşılıklı olma durumu) yasası gereği, çok sayıda Arap ülkesinin vatandaşı Türkiye’de emlak almak istediği halde alamıyor. Eğer bu konudaki sorunlar hallolabilirse, özellikle İstanbul’da bir gayrimenkul patlaması olabilir. Son yıllarda Türkiye ile Arap dünyası arasındaki buzlar, önce dizilerle, sonra da karşılıklı liderlerin ilgisi ile iyice eridi. Türkiye turizmde Arap Yarımadası’nın bir numarası. İlgi daha da artacak.”
‘Türkiye’ye ilgimiz hiç azalmadı’
Türkiye pazarına ilk olarak 2005 yılında İktisat Yatırımı alarak girdiklerini hatırlatan Muhammed Alhaj şunları anlattı:
“İktisat Yatırım’ı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) 4.5 milyon dolara satın almıştık. Daha sonra Suudi Arabistan’lı Shuaa Capital’le ortaklaşa faaliyet yürüttük ve şirketin tamamını 2008’de bu gruba 9.5 milyon dolara satarak Türkiye pazarından çıkmıştık. Shuaa Capital’de daha sonra şirketi Ömer Topbaş’a satmıştı. İktisat Yatırım’ın adını Orion Capital olarak değiştirdik ve o zamanlar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören hisseleri Arap dünyasındaki yatırımcılarla tanıştırdık. Bizim dönemimizde İMKB’deki hisselerin alım satımında 150 milyon dolarlık bir hacim oluşturduk.
Biz o dönemde Türkiye pazarından çıktık ancak ilgimiz hiç azalmadı, fiziki olarak hiç bir zaman aslında Türkiye’den çıkmadık. Türkiye’ye ilgi duyan Arap dünyasından yatırımcılara danışmanlık hizmeti vermeyi sürdürdük. Ve nihayet yeni yatırımlarla Türkiye’ye bir kez daha gelmiş oluyoruz.”
Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)