E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 2013'ün en iyi gününü yaşadı---

Altın 2013'ün en iyi gününü yaşadı

Altın 2013'ün en iyi gününü yaşadı
23 Temmuz 2013 - 07:00 borsagundem.com

Dolardaki değer kaybının devam etmesiyle altının onsu bir günde % 3.3 yükseliş kaydetti

Başta dünyanın en büyük ekonomilerinden Japonya’da siyasi istikrarın sağlanmasının ardından yenin dolar karşısındaki değerlenişi ve 1.200 dolar seviyesinde başlayan ve artık hızını kaybeden satışların etkisiyle altın fiyatları yükseldi.
Altının onsu yüzde 3,3’lük yükselişle dün ABD’de 2013’ün en yüksek seviyesi olan 1,336 doları gördü.
Altındaki değer kaybında dolar endeksinin yüzde 0,5 değer kaybetmesinin etkisi de büyük oldu.
CNBC’ye konuşan finansal danışmanlık şirketi RBC’sinin Emtia Analisti George Gero, “Şu anda teknik bir yükseliş söz konusu. Avrupa’da fiziki altın talebi de artmış durumda. Buna ek olarak 1.200 dolar seviyesine gerilediğinde altın yeteri kadar satış geldi” diye konuştu.
YÜKSELİŞİN SÜRMESİ BEKLENİYOR
Analistler altın fiyatlarındaki son dönemdeki yükselişin devam edeceğine inanıyor. Nisan 2013’ten bu yana düşüşte olan altın fiyatları ABD Merkez Bankası Fed’in aylık 85 milyar dolar olan tahvil satın alma programını sonlandıracağı mesajını verdiği Haziran’dan sonra yükselen dolarla birlikte değer kaybını artırdı.
Ancak Fed, bu açıklamanın piyasaları sarmasının ve ABD Hazine Tahvili’nin faizini yüzde 2,75’lere kadar çıkarmasının ardından geri adım niteliğinde açıklamalarda bulundu. Fed’in açıklamalarının ardından 10 yıllık gösterge ABD Tahvili’nin faizi yüzde 2,48’e geriledi.
Altının onsu 28 Haziran’da 1.179 dolar seviyesine gerileyerek yılın en düşüğünü görmüştü.
'FED İYİ İŞ ÇIKARDI'
Danışmanlık şirketi Kitco’nun Kıdemli Analisti Jim Wyckoff, “Fed Başkanı Ben Bernanke’nin geçtiğimiz haftalarda yaptığı şey piyasayı geri çekilmeye hazırlamak ve Fed’in er ya da geç çekileceği fikrini aşılamak oldu. Ve bu konuda çok da iyi bir iş çıkardı. Şu anda dolarda yaşanan değer kaybının nedeni de bu yüzden. Dolar düşerken ham maddeler ve emtia yükseliyor” dedi.
Altın işlemcileri değerli metalin onsunun 1,300 dolar kritik sınırını geçmesinin ardından yükselişini sürdüreceğine inanıyor.
Altındaki yükselişin bir diğer nedeni de değerli metal değer kaybederken boşaltılan pozisyonların yeniden dolmaya başlaması.
ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun geçen haftaki raporunda, yatırım fonlarının altın pozisyonlarının yüzde 48 yükseldiği ifade edildi. Bu, Haziran’dan sonra bir ilk anlamına geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)