E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 3 ayın zirvesinden gevşedi---

Altın 3 ayın zirvesinden gevşedi

Altın 3 ayın zirvesinden gevşedi
18 Şubat 2014 - 09:25 borsagundem.com

Altın, Fed beklentileri ve yükselen fiyatların talebi azaltması sonrası 3 ayın zirvesinden gevşedi

Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği spekülasyonu ve fiyatlardaki yükselişin fiziki alımları azaltabileceği beklentisi le, üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden gevşedi. 

Spot altın yüzde 0.9 düşerek ons başına 1,316.39 dolara kadar geriledikten sonra, Singapur saati ile 14:12'de 1,317.64 dolara geldi. Fiyatlar erken saatlerde 1,332.45 dolar ile 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Altın bu yıl, ABD'nin tahmin edildiği kadar hızlı büyümediğini gösteren veriler ve düşük fiyatların talebi artırmasının etkisi ile, geçen yıl 1981'den bu yana en hızlı kaybını gerçekleştirdikten sonra yüzde 9.3 yükseldi. Bloomberg tarafından izlenenler arasında en doğru tahmini yapan iki analist, fiyatlarda sıçrama olmasına karşın aşağı yönlü tahminlerini koruyor. Fed Başkanı Janet Yellen, 11 Şubat'ta yaptığı açıklamada, istihdam piyasasında toparlanmanın tamamlanmaktan uzak olduğunu, ancak teşviklerin "ölçülü adımlarla" azaltılacağını söyledi.

Singapur'da UBS AG'nin refah yönetimi biriminden emtia araştırma müdürü Dominic Schnider, varlık alımlarının azaltılmasının devam etmesini, güçlü doları ve sınırlı enflasyonu işaret ederek, "Güçlü konum devam etmeyecek," dedi ve "Yüksek fiyatlardan dolayı, Çin'deki tüketiciler altın alımından biraz uzaklaşabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Societe Generale SA'nın emtia araştırma müdürü ve Bloomberg tarafından takip edilenler arasında son iki yılda en doğru tahmini yapan Robin Bhar, altında beklentisinin halen aşağı yönlü olduğunu ve dördüncü çeyrek fiyat ortalamasının ise 1,050 dolar olabileceğini söyledi. Sydney'de Westpac Banking Corp.'un ekonomisti ve ikinci en doğru tahmini yapan Justin Smirk, yıl boyunca düşüş beklediğini ve dördüncü çeyrek ortalamasının 1,020 dolar olabileceğini kaydetti.

Soğuk Hava

Fed, son iki toplantısında, aylık varlık alım programını 10'ar milyar dolar düşürerek 65 milyar dolara çekti. ABD ekonomik verileri, soğuk hava koşullarının ardından geldi ve Yellen, mevsim normallerinin dışındaki soğuk hava koşullarının istihdam piyasasında ve başya yerlerde aktiviteyi etkilemiş olabileceğini söyledi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, 14 Şubat'taki seviyesine göre fazla değişmeyerek ons başına 1,317.90 dolarda kaldı. ABD piyasaları dün tatil nedeniyle kapalıydı ve işlemler takas dolayısıyla bugün kayıtlara geçececek. 

Spot gümüş yüzde 1 yükselişle ons başına 21.4785 dolara kadar çıktıktan sonra 21.5148 dolara geldi. Fiyatlar 12 gün ard arda yükselerek, Bloomberg'in derlediği verilere göre, en az 1968'den bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşadı. 

Platin yüzde 0.8 düşüşle ons başona 1,418.63 dolara indi ve yedi günlük çıkışını sonlandırdı. Palladyum, dokuz günlük yükselişinin ardından, yüzde 0.7 kayıpla ons başına 738 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)