E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 5 yılın en uzun aylık düşüşüne hazırlanıyor---

Altın 5 yılın en uzun aylık düşüşüne hazırlanıyor

Altın 5 yılın en uzun aylık düşüşüne hazırlanıyor
31 Ağustos 2018 - 08:51 borsagundem.com

Altın fiyatları, dolardaki yükselişin etkisi ile 2013'ten bu yana en uzun aylık kayıp serisini gerçekleştirmeye yöneldi

Altın fiyatları, doların ticaret savaşları ve enflasyon durgun bir seyir izlerken ve ABD hisse senetleri rekor üstüne rekor kırarken Fed'in faiz artırımlarına devam edeceğini işaret etmesi sonucu, üst üste beşinci ayı da kayıpla geçerek beş yılın en uzun aylık düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Spot altın Cuma günü fazla değişmeyerek ons başına 1,202.45 dolarda kaldı ve Ağustos ayını da yüzde 1.8 kayıpla geçmeye hazırlanarak 2013'ten bu yana en uzun aylık kayıp sersine yöneldi. Fiyatlar 16 Ağustos'ta 19 ayın en düşük seviyesini gördü ve bu yıl yüzde 7.7 geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise bu yıl yüzde 1.3 yükseldi.

Altının cazibesi, yatırımcıların dikkatlerini ABD ekonomisindeki güçlü seyir ile birlikte Fed'in para politikasını daha da sıkılaştıracağı beklentisine çevirmeleri ile birlikte azaldı ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Ticaret savaşı cephesindeki son gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump'ın gelecek hafta 200 milyar dolarlık daha Çin ürününe ek gümrük vergisi uygulamaya hazırlanması ile birlikte dolara daha da destek sağlıyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Altın boğaları için sorun, şu; enflasyon tüm dünyada sınırlı kalırken ve insanların altın almak için bir sebebi yokken, güçlenen doların kilit faktör hailne gelmesi," dedi ve "Ticaret savaşının küresel büyümeyi düşürme potansiyeli var, ancak bu kriz olarak görülmüyor muhtemelen altına alım getirmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Net Kısa Pozisyon

Fiyatlar bu ay 1,200 dolar civarında istikrar bulurken, fiyatların düşeceğine yönelik bahisler, para yöneticilerinin üst üste beşinci haftada da net kısa pozisyonlarını rekor seviyeye yükseltmeleri ile birlikte artıyor. Citigroup Global Markets analistleri, faizlerin ve hisse senetlerinin yükseldiği bir ortamda kimsenin altına ihtiyaç duymadığını söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, bu ay yaptığı açıklamada, kademeli faiz artırımlarının süreceğini işaret ettş ve enflasyonun halen düşük olması ile birlikte, ekonominin aşırı ısınmasından endişe duymadığını kaydetti. UBS Group AG’nin servet yönetim birimine göre, ABD merkezl bankası ara vermeden önce dört faiiz artırımı daha düşünüyor.

Singapur'da UBS'in emfia ve Döviz icra direktörü Wayne Gordon, "Kısa vadede, dolarda daha da güçlenme göreceğiz," dedi ve "Bunun ötesinde, insanların Fed'in etkin bir şekilde nötr olarak gördüğü faiz seviyesine ulaşması ya da bunun hafifçe üzerine çıkmasının ötesine bakıyor görünmeleri ile birlikte, altın rahatlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)