E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın dalgalı seyrediyor---

Altın dalgalı seyrediyor

Altın dalgalı seyrediyor
23 Aralık 2013 - 08:59 borsagundem.com

Altın, üç yılın en düşük seviyesinden sıçramasının ardından kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor

Altın, üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinden kapanmasının ardından sıçrama yaptıktan sonra, yatırımcıların daha da düşüş beklentisi ile yıl sonundan önce pozisyonlarından çıkacakları spekülasyonunu, düşük fiyatların alımları çekmesinin dengelenmesi ile, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Spot altın en az yüzde 0.2 yükselip düşmesinin ardından, 1.57 dolar düşerek, Singapur saati ile 12:27'de, ons başına 1,201.73 dolara geldi. Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltacağını duyurmasının ardından, 19 Aralık'ta 1,188.68 dolara inerek, 3 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük kapanışını yaptı. Metal 20 Aralık'ta yüzde 1.2 sıçradı. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonunun (ETF) varlıklaı son altı haftada ilk kez yükseldi.

Altın bu yıl yüzde 28 düşerek, 1981'den bu yana ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi ve Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, fiyatlar, ABD ekono0misindki iyileşme ortamında, Fed'in harekete geçmesi ile birlikte, daha da düşebilir. ABD merkez bankası, 18 Aralık'ta yaptığı açıklamada, varlık alım programını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indireceğini kaydederken, faizi sıfır seviyesi yakınında tutmaya devam edeceği taahhüdünde bulundu. Para yöneticileri, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) verilerine göre, kısa altın pozisyonlarını, 17 Aralık'ta biten haftada, yüzde 1.2 artırdı.

Hong Kong'da altın rafinerisi ve traderı Wing Fung Financial Group'un araştırma müdürü Mark To, "Kısa pozisyonlar arttı ve altın, yatırımcılar bu pozisyonları yıl sonundan önce kapatırlarsa, bir sıçrama yapabilir," dedi ve "1,200 doların altı hala bazıları için cazip bir giriş noktası" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki varlıklar, fonun internet sitesindeki verilere göre, 20 Aralık'ta 814.12 tona çıktı ve 6 Kasım'dan bu yana ilk kez yükseldi. Geçen ay, Uluslrarası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Türkiye altın rezervini artırırken, Rusya ve Meksika azalttı.

Şanghay İşlemleri

Çin'de, Şanghay Altın Borsası gösterge spot kontratının işlem hacmi, fiyatların Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, 19 Aralık'ta, son 10 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 gerileyerek, ons başına 1,201.10 dolara indi. İşlem hacmi, Bloomberg'in verilerine göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 46 altındaydı.

CFTC verilerine göre, kısa altın pozisyonları 75,199 kontrata çıktı ve Temmuz ayında ulaşılan rekor seviyenin yalnızca yüzde 6 uzağında. Net uzun pozisyon sayısı, aynı hafta, yüzde 2.8 düşerek 32,524'e geriledi.

Spot gümüş, 20 Aralık'ta yüzde 0.8 ralli yaptıktan sonra, yüzde 0.3 düşerek ons başına 19.3564 dolara indi. Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,335 dolarda kalırken, palladyum yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 700.33 dolara ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)