E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın değer kazandı---

Altın değer kazandı

Altın değer kazandı
03 Haziran 2013 - 09:51 borsagundem.com

Altın, yatırımcı çıkışlarının yavaşlaması ve dolardaki geri çekilme ile birlikte yukarı yönde hareket etti

Altın, yatırımcı varlıklarından çıkışların yavaşlaması ve dolardaki geri çekilme ile birlikte, yükseldi ve son dört haftada ilk iki hafta üst üste çıkışını daha da genişletti. Gümüş, platin ve palladyum da değer kazandı.
Spot altın yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,397.88 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 12:10'da ons başına 1,395.60 dolara geldi. Fiyatlar, Fed'in, ekonomideki iyileşme ile birlikte varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonu ile, 31 Mayıs'taki yüzde 1.9'luk düşüşü de dahil Mayıs ayında yüzde 6 değer kaybetti.
Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, 29 Mayıs'ta yaklaşık üç hafta sonra ilk kez yükseliş göstermesinin ardından, 31 Mayıs'ta, ikinci gün üst üste değişiklik göstermedi. Deutsche Bank AG'ye göre, fondaki satışlar büyük ölçüde bitmiş olabilir. ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0.2 geriledi.
Çin'in devlete ait en büyük yatırım şirketlerinden birinin bir birimi olan Everbright Futures Co.'nun makroekonomik stratejisti Sun Yonggang, "Altın, Fed'in parasal genişlemeye devam edip etmeyeceğine ilişkin tartyışmaların sürmesi ile birlikte, dolardaki güçlü seyrin durmasından destek aldı," dedi e "Tekrar 1,400 doların altına düşüş bazı yatırımcıları piyasaya çekmiş görünüyor. ETF'lerdeki satışlar, henüz bir sonuç çıkarmanın erken olmasına karşın, yavaşlıyor görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,394.30 dolarda kaldı. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun verilerine göre, spekülatörler altında net long pozisyon sayısını 28 Mayıs haftası yüzde 35 artırarak 48,096 adede çıkardı. Bu 19 Mart'tan bu yana en hızlı artışı işaret ediyor. Artışın önemli bölümü, bir hafta önce rekor seviyeye çıkan short pozisyon sayısındaki düşüşten kaynaklandı.
Spot gümüş yüzde 1.1 yükselerek ons başına 22.5118 dolara kadar çıktıktan sonra 22.395 dolara geldi. Fiyatlar Mayıs ayında dördüncü ay ard arda düştü. Bu, Haziran 2012'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini işaret ediyor. Yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, gümüş destekli ETF'lerdeki poizsyonlarını Mayıs ayında yüzde 2.4 azalttı.
Platin yüzde 0.5 yükselişle ons başına 1,466.25 dolara çıktı. Platin destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 31 Mayıs'ta 64.22 ton ile rekor seviyeye çıktı. Palladyum yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 751.75 dolara çıktı. Palladyum destekli ETF'lerdeki varlıklar 31 Mayıs itibariyle 66.63 tona çıktı ve son iki haftada ilk kez yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)