E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın dipleri kazıyor---

Altın dipleri kazıyor

Altın dipleri kazıyor
16 Mayıs 2013 - 21:05 borsagundem.com

Altın, Aralık 2011'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşıyor

Altın vadeli kontratları, milyarder yatırımcı George Soros ve Blackrock Inc.'nin altın destekli exchange traded fon (ETF) varlıklarını azalttığını gösteren veriler sonrası değer kaybetti ve son 16 ayın en uzun süreli düşüş dönemini yaşamaya yönlendi. Büyük yatırımcıların altın varlıklarını azaltması, ABD hisse senetlerinin rekor üzerine rekor kırması ile birlikte, altına yönelik yatırım talebinin azalmakta olduğuna ilişkin işaretlere katkıda bulundu.
Dün açıklanan dosyaya göre, Soros Fund Management LLC, dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki varlıklarını 31 Mart ile biten çeyrek dönemde yüzde 12 azalttı ve böylelikle Soros, iki çeyrek üst üste altın varlıklarını düşürmüş oldu. Northern Trust ve Blackrock da ETF varlıklarını azalttı. En büyük SPDR yatırımcısı Paulson & Co. payını sabit tutarken, Schroder Investment Management Group varlıklarını artırdı. Altın desteki ETF'lerdeki toplam varlıklar bu yıl, Bloomberg'in derlediği verilere göre, yüzde 16 azaldı. Dünya Altın Konseyi, altın talebinin, ETF satışlarının Çin ve Hindistan'dan gelen alımlara ağır basması sonrası, yılın ilk çeyreğinde yüzde 13 azalarak 963 tona indiğini duyurdu.
Chicago'da Integrated Brokerage Services LLC baş dealerı Frank McGhee, "Son birkaç günde ağır fon satışları geldi ve değerli metallerden çıkışları görmeye devam ediyoruz," dedi ve "Hızlı bir ekonomik toparlanma görmüyoruz, ancak büyüme var ve enflasyon düşük. Bu nedenle, altında orijinal bir hızlı çıkış için nedenler azalıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 düşerek, New York saati ile 11:13'te ons başına 1,387.50 dolara indi. Fiyatlar altı gün üst üste düştü ve bu, Aralık 2011'den bu yana en uzun düşüş dönemini işaret ediyor. Metal erken saatlerde, ons başına 1,368 dolara kadar inerek 18 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 33 üzerindeydi.
Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan inancını yitirmesi ile birlikte, Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve bu yıl yüzde 17 düştü. Dolar, aralarında euro ve yenin de bulunduğu altı para biriminden oluşan sepet karşısında, 2013 yılında, yüzde 5.1'lik bir ralli yaparken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dün bir kez daha rekor kırdı.
SPDR'daki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, dün yüzde 0.4 düşüşle 1,047.13 tona inerek Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Varlıklar bu yıl 303.7 ton azaldı. Soros Fund Management, dün açıklanan dosyanın gösterdiği üzere, yatırımını 31 Mart'ta biten çeyrek dönemde yüzde 12 azaltarak 530,900 paya düşürdü. Soros geçen yılın son çeyreğinde ise varlıklarını yüzde 55 azaltmıştı.
Gümüş vadeli kontratları New York'ta, yüzde 0.1 yükselerek ons başına 22.68 dolara çıktı. Metal erken saatlerde 22.06 dolar ile 16 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)