E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın dolardan destekleniyor---

Altın dolardan destekleniyor

Altın dolardan destekleniyor
06 Kasım 2013 - 12:58 borsagundem.com

Altın, düşen ABD dolarının etkisi ile son iki haftanın en düşük seviyesinden yükseldi

Altın Londra'da, doların zayıflaması ve yatırımcıların ağırlıklarını Fed'in ne zaman varlık alımlarını azaltabileceğine çevirmelerinin ardından, son iki haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Platin, Güney Afrika'daki bir madende grevin devam etmesi ile birlikte yükselirken, palladyum Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Altın dün ons başına 1,305.98 dolar ile 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü ve altı gün üst üste düşerek Mayıs ayından bu yana en uzun süreli kayıp dönemini yaşadı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, ABD'de yarın ekonomik büyümenin üçüncü çeyrekte yavaşladığını göstermesi beklenen veri öncesi düştü. Endeks 4 Kasım'da altı haftanın en yüksek seviyesini görmüştü.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinden dolayı son 13 yılda ilk yıllık bazda düşüş göstermeye hazırlanıyor. Bloomberg'in 17-18 Ekim'de düzenlediği ankete katılan ekonomistler, ABD merkez bankasının varlık alımlarını Mart ayında azaltmaya başlayacağı tahmininde bulundu. San Francisco Fed Başkanı John Williams, dün yaptığı açıklamada, son aylarda ekonomik büyümenin kendi beklentilerinin gerisinde kaldığını ve istihdam piyasasındaki iyileşmelerin parasal teşvikler olmadan devam edeceğine ilişkin güvenini erittiğini söyledi.

Hainburg, Almanya'da Quantitative Commodity Research Ltd.'nin sahibi Peter Fertig, "ABD doları biraz zayıf ve bu dolara destek oluyor," dedi ve "Yatırımcılar varlık alımlarının gelecek yılın Mart ayında azaltılmasını bekliyor. Azaltımın bu tarihten sonra olma riski önce olma riskinden daha fazla" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek, Londra saat ile 09:48'de, ons başına 1,317.66 dolara çıktı. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 değer kazanarak ons başına 1,317.60 dolara ulaştı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 28 altındaydı.

ABD Verileri
ABD'de yarın açıklanacak olan üçüncü çeyrek gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 2 artması bekleniyor. ABD'de büyüme yılın ikinci üç aylık döneminde yüzde 2.5 düzeyinde gerçekleşmişti. Diğer bir ankete göre ise, ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdamın, Ekim ayında, önceki aya göre daha yavaş bir artış göstermesi öngörülüyor.

Spot gümüş, dün ons başına 21.5625 dolar ile 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.1 yükselişle 21.942 dolara çıktı. Palladyum, 761.92 dolar ile 19 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.2 değerlenerek ons başına 757.92 dolara ulaştı. Platin yüzde 0.7 tırmanarak ons başına 1,461.50 dolara yükseldi. Fiyatlar, 30 Ekim'de görülen son yedi haftanın zirvesinin yüzde 1.3 altında.

Barclays Plc'ye göre, Güney Afrika platin maden arzının yaklaşık yüzde 72'sini ve palladyum üretiminin yaklaşık yüzde 36'sını karşılıyor. Güney Afrika'da ücret anlaşmazlığından dolayı 3 Kasım'da Northam Platinum Ltd.'de başlayan grev devam ediyor ve maden işçileri sendikası National Union of Mineworkers, baş müzakereci Ecliff Tantsi'nin açıkladığı üzere, ücret teklifini görüşmek üzere toplanacak.

Ücret teklifleri
Güney Afrika'da platin madenlerindeki en büyük sendika olan Association of Mineworkers and Construction Union, yüzde 6 olan enflasyon oranının üzerindeki ücret artışı tekliflerini reddetti ve bu durum, grev ihtimalini artırıyor. Bu sendikanın öncülüğündeki bir grev, toplam 150,000'e yakın işçiyi istihdam eden Anglo American Platinum Ltd., Impala Platinum Holdings Ltd. ve Lonmin Plc'deki faaliyetlerin durmasına neden olacak.

Londra'da Fastmarkets.com analisti William Adams, "Güney Afrika'da platin grubu metallerin madenlerinde çalışanların artan huzursuzluğu, muhtemelen fiyatların yükselişini destekleyecek" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)