E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın dolarla yükselişe geçti---

Altın dolarla yükselişe geçti

Altın dolarla yükselişe geçti
23 Temmuz 2015 - 08:03 borsagundem.com

Altın, dolardaki rallinin mola vermesi ve son düşüşlerin çok hızlı olduğu spekülasyonu ile değer kazandı

Altın, dolardaki rallinin durması, teknik göstergelerin metalin çok hızlı düşmüş olabileceğini işaret etmesi ve en az bir analistin son beş yılın en düşük seviyesine inen fiyatların Asya'da talebi artırmakta olduğunu kaydetmesi ile birlikte değer kazandı. Palladyum bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,099.77 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:38'de 1,098.90 dolara geldi. Metal Pazartesi günü 1,086.18 dolar ile Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Şanghay'da fiyatlar 17 Temmuz'dan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. 

Altının 14 günlük RSI göstergesi bu haftanın bütününde 30 seviyesinin altında kaldı ve bu seyir, bazı yatırımcılar için altının yükselmeye hazırlanıyor olabileceği anlamına geliyor. Altın Perşembe günü yukarı hareket etmesine karşın, Fed'in faiz artırımına hazırlanması ve buna bağlı olarak dolar değer kazanırken metalin cazibesinin azalması ile birlikte bu yıl yüzde 7.3 düştü. Altındaki bu satış dalgası, Bloomberg Emtia Endeksi'nin 2002'den bu yana en düşük seviyesine inmesine yardımcı olurken, petrol ve baz metaller de değer kaybetti. 

New York'ta HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, "Altın fiyatlarındaki son düşüşler. özellikle Çin ve Hindistan'da bir fiziki alım dalgasını getirdi," dedi ve "Ancal fiziki alımlarda görülen bu yükselişin altındaki son kayıpları tersine çevirmeye yeteceğini düşünmüyoruz" şeklinde görüş bildirdi. 

Son 12 ayda yüzde 19 düşen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.2 geriledi. Fed Başkanı Janet Yellen, geçen hafta Kongre'de yaptığı konuşmada, yetkililerin bu yıl faiz artırımına gitmesini beklediğini söyledi. Fed politika yapıcıları gelecek g-hafta toplanacak. Yüksek faizler, yatırımcısına yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor.

Gittikçe azalıyor

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 4.4 ton düşerek 1,565.5 tona indi ve düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Varlıklar son 10 çeyreğin dokuzunda azaldı.

Steel'in yorumları, bazı Hintli mücevheratçıdan gelen açıklamalar ile zıtlık teşkil ediyor. Hindistan'ın en büyük elmas ve altın mücevher perakendecisi Gitanjali Gems Ltd.'nin başkanı Mehul Choksi, alım için henüz bir yoğunlaşma olmadığını söyledi. Mumbai'de bir kuyumcu dükkanı sahibi Kumar Jain ise, fiyatların daha da düşeceğini ve insanların bunun için beklediklerini kaydetti. 

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,096.90 dolara çıktı ve 1996'dan bu yana en uzun düşüş dönemi olan 10 günlük kaybı durdurdu. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.7 yükselerek 220.5 yuana (ons başına 1,104.51 dolar) kadar çıktıktan sonra 220.05 yuana geldi. 

Spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 14.8622 dolara çıktı. Platin yüzde 0.9 değer kazanarak ons başına 988.47 dolara çıktı ve Pazartesi günü 947.38 dolar ile altı yılın en düşük seviyesini görmesinden bu yana üç gün üst üste yükselmiş oldu. Palladyum yüzde 2.3 yükselişle ons başına 642.10 dolara kadar çıkarak 16 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından 638.28 dolara geldi. Metal Pazartesi günü 596.75 dolar ile Ekim 2012'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)