E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşerken almak mantıklı değil---

Altın düşerken almak mantıklı değil

Altın düşerken almak mantıklı değil
12 Kasım 2014 - 07:29 borsagundem.com

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yılmaz, altında kritik seviyenin 1000 dolar olduğunu söyledi

Altın fiyatları düşük seyrini korurken, bazı yatırım bankaları gelecek yıl 800 doların görülebileceğini belirtti. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yılmaz altın fiyatlarının seyrini Son Baskı'da değerlendirdi. Yılmaz şunları söyledi: "Altının 40 yıllık fiyat analizine bakıldığında altının ortalama fiyatı 392 dolar olmuş. 2004'ten sonra yukarı hareket başlamış. Fiziki altın unsuru yok ama altın fiyatı üzerinden oluşan varlıklar var. Altına dayalı fonların (ETF) olmasıyla sanal bir artış sağladı, bu da fiyatların yukarı çıkmasına neden oldu. 400'den 1900'e çıktığında maliyeti beş kat artmadığı için oraya çıkmadı. Altında 1000 doları görürsek, 800 doları konuşmaya başlayabiliriz. Altının çıkarma maliyetine ilişkin elde bir data yok. Maliyete ilişkin hesap yapmak altın yatırımcılarını yanıltacaktır. 1000 doları görecek gibi görünüyor. 1000 dolara doğru seyir varken altın almayı mantıklı bulmuyorum. ABD krizden çıkmadı, AB toparlamaya çalışıyor ama işler iyi gitmiyor. Dolar yükselirken, merkez bankalarının da altından dolara doğru rezerv kaydıracağını düşünüyorum. Bu altınlar da piyasaya çıkarsa arz fazlalığından kaynaklanan düşüş olacak. 1000 dolar kritik seviye. Fiziki talep olmadıkça altında yukarı hareket beklemiyorum."

ALTINDA BELİRSİZLİK VAR

İsviçre'de 30 Kasım'daki referandumun etkisini yorumlayan Yılmaz, "Evet çıkması mümkün görünmüyor. Evet çıkarsa İsviçre 1500 ton altın almak durumunda kalacak. Fiziki talep oluşturacak, altında yukarı yönlü hareket görebiliriz. 1500 tonluk talebin altını 1400 dolarlara götürmez. Kriz dönemleri altına talep artırdı. 2008'de öyle talep görmedik. Savaş sinyalleri altın için iyi günlerdi, onu görmedik. Altın eskisi gibi güvenli liman şeklinde hareket etmiyor. Altında ciddi bir belirsizlik var" dedi. Altın ve dolar arasında korelasyonun artık olmadığını belirten Yılmaz, "Fed üzerinden de konuşmak çok akılcı olmayacak. Altını kendi başına değerlendirmek lazım. Altının 40 yıllık seyrine iyi bakmak lazım. Bu değişti. Maliyete bakmaksının altının 400 dolara doğru yaklaşacağını söylüyorum" diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cavelowe12 Kasım 2014 08:15

    İyi de 1000$'a kadar hiç mi yatırımcı almayacak. Esas önemli olan bu zaten. Al-sat'dan para kazanmak. 1000$'ı kim bilir kaç ay sonra belki sene bitmek üzere, önümüzdeki yıl göreceğiz. Öğretim görevlisi çok yuvarlak konuşmuş. Sıradan vatandaş yorumu. Pek akademik değil

  • VATANDAŞ12 Kasım 2014 07:49

    BENDE SENİN GİBİ DÜŞÜNÜYORUM 250 ONS LARDAN 1900 ONS LARA ÇIKIYORSA. KAZANIN DOĞURDUĞUNA İNANIYORSAK ÖLDÜĞÜNE NİYE İNANMIYALIM