E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşe geçti---

Altın düşüşe geçti

Altın düşüşe geçti
30 Temmuz 2013 - 11:36 borsagundem.com

Altın, Fed'in 2 günlük politika toplantısı öncesi aşağı yönde hareket etti

Altın, Fed'in iki gün sürecek politika toplantısı öncesi, ABD merkez bankasının önümüzdeki aylarda daha önce benzeri görülmemiş parasal teşvikleri azaltmaya başlayabileceği spekülasyonunun arttığı bir ortamda, değer kaybetti.
Spot altın yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,318.26 dolara kadar geriledikten sonra, Singapur saati ile 15:46'da, 1,320.78 dolara geldi. Fiyatlar üç hafta ard arda yükseldi ve bu ay yüzde 7 yükselerek Ocak 2012'den bu yana en iyi aylık performansına yöneldi.
Altın bu yıl yüzde 21 düştü ve Goldman Sachs Group Inc., iyileşmekte olan ABD ekonomisinin Fed'i teşvikleri azaltmaya yönlendirebileceği endişesine bağlı olarak, 2014 yılı sonuna kadar altın fiyat tahmini düşürdü. Bazı yatırımcılar, dolar ve hisse senetlerinin ralli yaptığı ortamda, altının değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirdi.
HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bilgilendirme notunda, "Altın, bu yılın başından bu yana, Fed'in teşvikleri azaltmasının zamanlamasına ilişkin belirsizliklerin kayda değer bir baskısı altında kaldı," dedi ve "Yatırımcılar iki gün sürecek olan Fed toplantısı öncesi bekle-gör konumunda" şeklinde görüş bildirdi.
Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, bugün başlayacak ve iki gün sürecek toplantıda, teşvikleri devam ettireceği tahmin edilirken, Bloomberg'in anketine katılan artan sayıda ekonomist, ABD merkez bankasının aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını Eylül ayında 65 milyar dolara düşürmesini bekliyor. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi bu yıl yüzde 4 yükselirken, küresel hisse senetleri göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 9.8'lik bir çıkış gerçekleştirdi.
Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşerek, ons başına 1,320.70 dolara düştü. Jeffrey Currie başkanlığındaki Goldman analistleri, 22 Temmuz'daki raporlarında, vadeli kontratların, ABD ekonomisindeki iyileşme ile birlikte, düşeceğini ve gelecek yılın sonunda 1,050 dolara gerileyebileceğini kaydetti.
Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, fazla değişmeyerek, 26 Temmuz'daki seviyesi olan 1,969.87 tondan dün 1,969.92 tona geldi. Varlıklar bu yıl yüzde 25 düştü.
Spot gümüş yüzde 1.6 düşüşle ons başına 19.5476 dolara kadar indikten sonra, 19.636 dolara geldi. Platin yüzde 0.8 düşüşle ons başına 1,430.30 dolara kadar indikten sonra 4,432.50 dolara geldi. Palladyum yüzde 0.9 kayıpla ons başına 736.90 dolara geriledi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)