E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşe geçti---

Altın düşüşe geçti

Altın düşüşe geçti
21 Ocak 2014 - 08:30 borsagundem.com

Altın, yükselen fiyatların talebi düşüreceği beklentisi ile altı haftanın zirvesinden geriledi

Altın, dolardaki artışın yanında, yatırımcıların yükselen fiyatların talep üzerindeki etkisini değerlendirmesi ile birlikte, değer kaybetti ve fiyatların altı haftanın en yüksek seviyesine çıkmasına neden olan üç günlük rallisini durdurdu.

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,251.34 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 12:28'de 1,252.13 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,265.35 dolara kadar çıkarak 10 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 28-29 Ocak'taki toplantısı yaklaşırken, yükselişini altıncı güne taşıdı.

Çin'de Şanghay Altın Borsası'nın gösterge kontratının işlem hacmi dün iki haftanın en düşük seviyesine indi. Geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı haline gelen Çin'de güçlü fiziki talep, altının 31 Aralık'ta 1,182.27 dolar ile gördüğü altı ayın en düşük seviyesinden sıçrama yapmasına yardımcı oldu.

GF Futures Co. analisti Zhu Siquan, "Altın, fiyatlar yükseldikçe azalma eğilimi gösteren fiziki talepten yardım gördü," dedi ve "ABD ekonomik verileri ve para politikası ve buna bağlı olarak dolar, temel yönlendiriciler olmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Altının 12 yıl süren boğa çıkışı, Fed politika yapıcılarının, varlık fiyatlarında yükselişlere neden olan ancak enflasyonun yükselmesini sağlayamayan aylık varlık alımlarını azaltmaya karar vermesi ile birlikte, 2013 yılında sona erdi. Geçen hafta ABD'de açıklanan veriler, perakende satışlar ve haftalık işsizlik başvurularının beklenenden daha iyi çıktığını, ancak sanayi üretiminin yavaşladığını ve tüketici güveninin beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösterdi.

ABD Piyasaları

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dün ons başına 1,262 dolar ile 11 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, önceki kapanışına göre fazla değişmeyerek 1,251.80 dolarda kaldı. ABD piyasaları dün Martin Luther King Günü dolayısıyla kapalıydı ve dünkü işlemlerin kayıtları takas nedeniyle bugünkü işlemlerde yapılacak.

Platin yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,463.88 dolara geriledi. Fiyatlar dün 1,472 dolar ile 7 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bir ons platin ile 1.1656 ons altın alındı. Bu oran Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Güney Afrika'da dünyanın en büyük üç platin üreticisinde ve en önemli altın madenlerinin bazılarında çalışan işçilerin büyük bölümünü temsil eden sendika, dün ücret uyuşmazlığından dolayı üyelerine greve çıkma bildirisini ulaştırdı.

Gümüş yüzde 0.6 düşerek ons başına 20.2004 dolara inerken, palladyum yüzde 0.2 kayıpla ons başına 747.51 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)