E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşe geçti---

Altın düşüşe geçti

Altın düşüşe geçti
18 Mart 2014 - 09:25 borsagundem.com

Altın, Fed toplantısından önce 6 ayın zirvesinden düşüşünü sürdürdü

Altın, ABD ekonomik verilerinin tahminlerin üstünde gelmesinin Fed'in bugün iki günlük toplantısına başlamadan önce teşvik alım azaltımı ihtimalini arttırmasıyla 6 ayı aşkın zirvesinden düşüşünü sürdürdü. 

Spot külçe altın kontratı yüzde 0.7 kadar gerileyerek ons başına 1,357.13 dolara indi ve Singapur saatiyle 13:01'de 1,390.94 dolardan işlem gördü. Fiyatlar dün 9 Eylül'den bu yana en yüksek fiyat olan 1,392.22 dolara çıktı ve daha sonra yüzde 1.2 düşüşle kapandı. 14 günlük göreceli güç endeksi 14 Mart'ta 72.9 puana yükselerek, teknik göstergeleri inceleyen analistlere fiyatların düşebileceği sinyallerini verdi. 

Altın, Ukrayna'da yükselen tansiyon ve Çin'deki yavaşlayan ekonomik büyüme ile bu sene yüzde 13 arttı. ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alım azaltımını başlatmasına rağmen fiyatlar 1981'den beri en büyük yıllık gerilemeden yukarı çıktı. Dünkü veriler ABD'de sanayi üretiminin Şubat ayında 6 ayın en sert yükselişini kaydettiğini gösterdi. 

"Yatırımcıların verilere ve Fed'in toplantısına odaklanmasıyla dikkatler tekrar ABD'ye yöneldi," Hangzhou merkezli Cinda Futures Co.'nun analisti Lv Jie, "Çin'de durumların çok daha kötü olabileceği sezisi var ama bu henüz olmuş değil o yüzden altın biraz güvenli varlık desteği kaybetti," şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg anketine göre, önceki iki toplantıda aylık tahvil alımını 10'ar milyar dolar azaltan Fed alımı 10 milyar dolar daha azaltarak 55 milyar dolara indirecek ve teşviği aynı hızla indirmeye devam ederek programı 28-29 Ekim tarihli toplantısında bitirecek.

SPDR varlıkları

Dünyanın en büyük külçe altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'ın altın varlıkları bu senenin zirvesinden yüzde 0.5 geri adım atarak dün 812.78 tona indi.

Nisan vadeli külçe altın kontratı yüzde 0.8 gerilemeyle New York merkezli Comex'te ons başına 1,361.50 dolar oldu. Vadeliler dün yüzde 0.4 kayıpla 6 ayın zirvesi olan 1,392.60'tan düşerken, ABD ve AB'nin Rusya'nın Kırım'ı topraklarına katmasıyla alakalı bazı kişiler hakkında kısıtlı yaptırım uygulamasından sonra hisselerin ralli yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve AB'nin yasadışı ilan ettiği 16 Mart Referandumu'nu ve Kırım'ın bağımsızlığını kabul etti. Batılı liderler Rusya'yı enerji varlıklarını da içinde bulundurabilecek ek yaptırımlar konusunda uyardı. 

Spot gümüş kontratı yüzde 0.4 düşüşle ons başına 21.1035 dolara inerek dünün yüzde 1'lik gerilemesini genişletti. Platin yüzde 0.3 kayıpla ons başına 1,461 doları bulurken, paladyum yatay seyirle ons başına 771.95 dolar oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)