E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşe geçti---

Altın düşüşe geçti

Altın düşüşe geçti
25 Ağustos 2014 - 09:54 borsagundem.com

Altın, piyasaların Yellen'ın Jackson Hole toplantısındaki konuşmasını değerlendirmesi ile düştü

Altın, yatırımcıların ABD ekonomisinin Fed'in faizleri artırmasına yetecek denli güçlü olup olmadığı değerlendirmesini yapmaları ile birlikte, son iki ayın en düşük seviyesine doğru geriledi ve iki hafta üst üste gerçekleştridği kayıplarını genişletti. Gümüş 10 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,274.45 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 12:08'de, 1,278.27 dolara geldi. Metal 21 Ağustos'ta, Fed'in son toplantısının tutanaklarının politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini algılanandan daha önce artırabileceğini işaret etmesinin ardından, 1,273.14 dolara kadar inerek 18 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. İngiltere piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı.

Fed Başkanı Janet Yellen, 22 Ağustos'ta yaptığı konuşmada, politika yapıcıların, faiz artırımına gitmeden önce, ABD ekonomisinin güçlü ayaklar üzerinde durduğundan emin olması gerektiğini ve tartışmanın olağandışı genişlemeden ne zaman geri çekilineceğine doğru değiştiğini söyledi. ABD merkez bankasının, ekonomideki iyileşme ile birlikte, teşvikleri azaltacağı spekülasyonu, altının 2013 yılında yüzde 28 düşmesine neden oldu. Fed, Aralık 2008'den bu yana borçlanma maliyetlerini sıfır seviyesi yakınında tutarken, aylık tahvil alımlarını son altı toplantısının her birinde azalttı.

Şanghay'da Everbright Futures Co. makroekonomi stratejisti Sun Yonggang, "Piyasa, ABD para politikasının sıkılaştırılması üzerinde odaklanıyor ve bu da altın üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Finans piyasalarına yönelik halen risklerin var olduğu konusunda ihtiyatlıyız" şeklinde görüş bildirdi. 

Dolar, Yellen'ın Jackson Hole, Wyoming'deki merkez bankacıları toplantısında yaptığı konuşmada, ABD istihdam piyasasının iyileşmekte olduğunu söylemesinin ardından euro karşısında 11 ayın zirvesine çıktı ve yen karşısında Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 

Küresel Gerilimler

Altın, Ukrayna ve Orta Doğu'daki gerilimlerin güvenli liman alımlarını güçlendirmesi sonucu, bu yıl halen yüzde 6.4 değer kazanmış durumda. Doğu Ukrayna'da, hükümet güçleri ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında silahlı çatışmalara neden olan anlaşmazlık, Kiev'in, yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılacak barış görüşmeleri öncesi askeri harcamaları artıracağını duyurması ile birlikte azalma işaretleri göstermiyor. İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinli militanlara yönelik saldırılarını sürdüreceğini açıklaması, Hamas liderlerini teslim olmaya yakın olmadıklarını deklare etmeye yöneltti. 

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, 22 Ağustos'taki seviyesi olan ons başına 1,280.20 dolardan 1,279.30 dolara geldi. Erken saatlerde, dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası CME Group Inc., Malezya hisse senedi endeks türevleri hariç, Globex elektronik işlem piyasalarındaki tüm işlemleri dört saat boyunca durdurdu. 

Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Altın, gümüş, palladyum ve platinin hepsi iyi, zira halen spotları var, bu nedenle piyasalar halen çalışacak," dedi.

Spot gümüş yüzde 0.7 düşüşle ons başına 19.30 dolara kadar inerek 12 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, önceki kapanışına göre fazla değişmeyerek 19.4136 dolarda kaldı. Metal geçen haftayı da kayıpla geçerek düşüşünü altıncı haftaya taşıdı ve Nisan 2013'ten bu yana en uzun süreli haftalık düşüş serisini gerçekleştirdi. 

Spot platin, 22 Ağustos'taki seviyesi olan ons başına 1,421.81 dolardan 1,421.38 dolaa geldi. Metal geçen hafta da düşerek kayıplarını ikinci haftaya genişletti. Palladyum yüzde 0.4 kayıpla ons başına 884.93 dolara indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)