E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşe geçti---

Altın düşüşe geçti

Altın düşüşe geçti
18 Kasım 2014 - 07:52 borsagundem.com

Altına olan talebin azalmasıyla birlikte fiyatı düşüşe geçti

Altın, doların güçlenmesi be enerji fiyatlarının gerilemesinin ardından alternatif yatırım aracı olan kıymetli metale talebin azalması ile iki haftanın en yüksek seviyesinden geriledi ve kayıpları koruyor.

Spot altın, dünkü 1,186.57 seviyesinden Singapur saati ile 12:20’de ons başına 1,186.35 dolara geldi. Altın dün 1,194.38 dolar ile 31 Ekim’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve ardından yüzde 0.2 gerileyerek kazançları azalttı.

Altın, 2000 yılından bu yana ilke kez üst üste yıllık kayıp kaydetmeye hazırlanıyor. Fed’in faiz artırımı zamanlamasını değerlendirdiği bir dönemde diğer merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için adım atmaları doların güçlenmesini sağlıyor. Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mario Draghi’nin politika yapıcıların ekonomiyi canlandırmak için tahvil alımlarını kullanabileceklerini söylemesinin ardından euronun zayıflaması ile 5 yılın zirvesine yakın seyrediyor.

Yongan Futures Co. analistlerinden Yang Xi, “ABD ile Avrupa, Japonya ve Çin arasında ekonomik temellerdeki farklılıklar para politikalarının değişiklik göstermesine neden oldu ve bu durum doların güçlenmeyi sürdürmesine zemin hazırladı. Kıymetli metaller ayrıca petrol fiyatlarının düşmesinden ve enflasyonla ilgili endişelerin geri çekilmesinden de zarar gördü” dedi.

Dün açıklanan verinin Japonya’nın resesyona girdiğini göstermesinin ve yenin dolar karşısında 7 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Japonya Başbakanı Shinzo Abe satış vergisinde yapılması planlanan artırımı erteleyerek teşviki yükseltebilir ve seçime gidebilir. Japonya Merkez Bankası (BOJ) bu hafta toplanıyor. Fed’in varlık alım programını sonlandırdığı 28-29 Ekim toplantı tutanakları da yine bu hafta yayımlanacak.

Aralık vadeli altın kontratı New York Comex’te dünkü  1,183.50 dolar seviyesinden bugün ons başına 1,185.80 dolara geldi. Kontrat dün iki haftanın en yüksek seviyesi olan 1,193.60 doları görmesinin ardından yüzde 0.2 geriledi. Altın destekli en büyük ETP’lerin bulunduğu SPDR Gold Trust’taki varlıklar dün iki haftadan bu yana ilk kez genişleyerek 6 yılın en düşük seviyesinden yükseldi.

Spot gümüş, dün yüzde 0.1 gerilemesinin ardından yüzde 0.2 düşerek ons başına 16.1131 dolar oldu. Spot platin dünkü 1,201.38 dolar seviyesinden ons başına 1,200.94 dolar seviyesine geldi. Platin dün yüzde 1 değer kaybetti. Paladyum yüzde 0.3 düşüş ile ons başına 767.75 dolardan işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)