E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşte hız kesmiyor---

Altın düşüşte hız kesmiyor

Altın düşüşte hız kesmiyor
17 Mayıs 2013 - 09:20 borsagundem.com

Altın, ETF'lerden çıkışlar, dolardaki yükseliş ve Fed endişesi ile düşüşünü sürdürüyor

Altın, exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının azalması, doların değer kazanması ve Fed politika yapıcılarından birinin teşviklerin yaz döneminde azaltılabileceğini söylemesinin ardından düşüşünü yedinci güne taşıdı ve Mart 2009'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi.
Spot altın yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,377.85 dolara kadar geriledikten sonra, Singapur saati ile 12:02'de ons başına 1,379.60 dolara geldi. Dün 1,369.85 dolar ile 18 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gören metal, geçen haftanın ardından bu haftayı da kayıpla geçmeye yönlendi.
Altın, ABD para biriminin altı önemli paradan oluşan sepet karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi'nin 2013 yılında, ABD ekonomisindeki toparlanma işaretleri ve Fed'in teşvikleri daraltabileceği beklentisi ile yüzde 5.2'lik ralli yaptığı bir ortamda, Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve bu yıl yüzde 8 değer kaybetti. ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu yıl yüzde 16 geriledi. Credit Suisse Group AG'ye göre, altın bir yıl içinde 1,100 dolardan işlem görecek.
Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITICS Futures Co. stratejisti Wang Xiaoli, "ETF'lerden altın çıkışı sürüyor ve bu durum fiyatlar üzerinde baskı oluşturacak," dedi ve "Aşağı hareket boyunca alıcılar gelecek, ancak bunlar aşağı ivmeyi durdurmaya yetmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.
Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenini yitirmeleri ve hisse senedi dahil diğer varlıklara dönmeleri ve bunun sonucu ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere yükselmesi ile birlikte, hızlı değer kaybetti. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'tak varlıklar dün 1,041.42 tona inerek Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu hafta açıklanan dosyalara göre, Soros Fund Management LLC ve BlackRock Inc., ilk çeyrekte, SPDR varlıklarını azalttı.
San Francisco Fed Başkanı John Williams, dün yaptığı açıklamada, ekonominin kademeli olarak güçlendiği ortamda, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını birkaç ay içinde yavaşlatmaya başlayabileceğini söyledi. Williams, konuşmasında, programın, herşey umulduğu gibi giderse, yılsonuna doğru sona erdirilebileceğini sözlerine ekledi.
Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,376.30 dolara geriledi ve bu kontrat da düşüşünü yedinci güne taşıyarak Mart 2009'dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini yaşadı. Bloomberg'in anketine katılan 17 analist altın fiyatlarının haftaya düşmesini beklerken, sekiz analist yükseliş bekliyor. Üç analist ise nötr kaldı. Bu sonuca göre, düşüş bekleyenlerin genele oranı son iki haftanın en yükseğine çıktı.
Credit Suisse Group AG emtia araştırma müdürü Ric Deverell, dünkü raporunda, "Altın, enflasyonun hızlanamaması ve küresel ekonomiye yönelik en kötü risklerin azalması ile birlikte çökecek," dedi. ABD'de tüketici fiyatları geçen ay yüzde 0.4 düştü ve Aralık 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştiridi.
Gümüş yüzde 0.5 düşerek ons başına 22.5875 dolara geriledi ve ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yönlendi. Platin yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,476.35 dolara geldi ve bu metal de iki hafta üst üste düşüşe hazırlanıyor. Palladyum yüzde 0.2 kayıpla ons başına 737.80 dolara geldi ve dört hafta ard arda yükselişle Şubat ayından bu yana yakaladığı en iyi performansı tersine çevirmeye yönlendi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)