E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşünü durdurdu---

Altın düşüşünü durdurdu

Altın düşüşünü durdurdu
23 Mayıs 2013 - 12:13 borsagundem.com

Altın, Çin imalat sanayi verisi sonrası artan güvenli liman alımları ile yükseldi

Altın, Çin'de imalat sanayinin yedi ayda ilk kez beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından "güvenli liman" talebinin artması ve hisse senetlerindeki düşüş ile birlikte değer kazandı ve iki günlük düşüşünü tersine çevirdi. Gümüş, platin ve palladyum değer kaybetti.
Spot altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,376.95 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:06'da 1,376.86 dolara geldi. Fiyatlar erken saatlerde, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, ekonomi iyileşirse, dünyanın en büyük ekonomisini canlandırmaya yönelik teşviklerin azaltılabileceğini açıklaması sonrası dolarda görülen yükselişin etkisi ile yüzde 1 düştü.
Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından açıklanan öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayında 49.6'ya geriledi. Bu veri Nisan ayında 50.4 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg'in anketine katılan 13 analistin tahminlerinin medyanına göre, imalat sanayi endeksinin 50.4 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.  Çin verisi hisse senetlerinde hızlı düşüşlere neden oldu. Altın, küresel ekonomik görünümün iyileştiği bir ortamda, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve Hisse senetleri dahil daha riskli varlıklara yönelmeleri sonucu bu yıl yüzde 18 değer kaybetti.
Çin'de bankaların kötü borçlarını satın alması için oluşturulan dört fondan birinin bir birimi olan Cinda Futures Co.'nun kıdemli traderı Yang Shandan, "Altın, hisse senetlerinin, ekonomik belirsizliklerin halen devam ettiğini yansıtması ile birlikte, bir miktar 'güvenliğe kaçış' alımlarından faydalandı," dedi ve "Ancak ETF çıkışları devam ettiği sürece, altında kazançlar kısıtlı kalacak" şeklinde görüş bildirdi.
Altın, exchange traded fonlarından (ETF) çıkışlarla birlikte, Nisan ayında ayı piyasasına girdi. Altın destekli ETF'lerdeki toplam varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dört aydır üst üste düşüyor ve bunun etkisi ile bu yıl yüzde 18 azaldı. Dünyanın en büyük altın desteki ETF'si SPDR Gold Trust dün, fonun internet sitesindeki verilere göre, 1,020.07 tona düşerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.
Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, son 10 günün dokuzunda düşmesinin ardından, yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,374.50 dolara çıktı. ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi, yenin ralli yapmasının ardından yüzde 0.2 geri çekildi. Endeks erken saatlerde Temmuz 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Spot gümüş yüzde 0.4 düşerek ons başına 22.205 dolara, platin yüzde 0.9 kayıpla ons başına 1,455.40 dolara be palladyum yüzde 1.4 değer kaybederek ons başına 736.10 dolara indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)