E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüşünü durdurmaya çalışıyor---

Altın düşüşünü durdurmaya çalışıyor

Altın düşüşünü durdurmaya çalışıyor
16 Ocak 2014 - 08:30 borsagundem.com

Altın, Fed endişeleri ile iki gün ardarda düşüş gösterdikten sonra tutunmaya çalışıyor

Altın, ABD ekonomisinin Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam etmesini sağlamaya yetecek denli güçlü olduğu spekülasyonunun doları desteklemesi sonrası, son bir ayın en yüksek seviyesinden başlattığı iki gün süren düşüşünün ardından tutunuyor.

Spot altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,237.70 dolara kadar indikten sonra, önceki kapanışına göre fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 11:55'te 1,240.78 dolara geldi. Fiyatlar 14 Ocak'ta 1,257 dolara kadar çıkarak 12 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi bugün son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Fed, Aralık ayındaki toplantısında, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı ve altının 12 yıl süren boğa çıkışını durdurmasında etkili oldu. Fed'in dün açıkladığı, iş dünyasının nabzını tutan Bej Kitap, 28-29 Ocak'ta bir araya gelecek olan Fed politika yapıcılarının, ülkenin büyük bölümünde "ılımlı" büyüme gördüklerini işaret etti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Fed'in, Aralık ayında programı sonlandırmadan önce, önmüzdeki altı toplantının her birinde, varlık alımlarını 10'ar milyar dolar azaltmasını bekliyor.

Hong Kong merkezli altın aracısı ve rafinerisi Wing Fung Financial Group'un araştırma analisti Ethan Wai, "Ekonomiye ilişkin olumlu haberler, altının yatırım anlamında çekiciliğini azaltıyor," dedi ve "Beklenenden daha iyi çıkan veriler, Fed'in varlık alımlarını daha da azaltacağı beklentisini güçlendiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'in en büyük spot altın piyasası olan Şanghay Altın Borsası, 2013 yılında alıcılara 2,197 ton altın teslimatı yaptığını açıkladı. Bu miktar 2012 yılında 1,139 ton seviyesindeydi. Altın, geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı aşarak dünyanın bir numaralı altın kullacısı haline gelen Çin'de talebin arttığına ilişkin işartlerin desteği ile, 31 Aralık'ta 1,182.27 dolar ile gördüğü son altı ayın en düşük seviyesinden ralli yaptı.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmedi ve ons başına 1,240 dolarda kaldı. ABD'de bugün açıklanacak olan işsizlik başvuruları verisinin geçen hafta düşmesi ve Fed'in varlık alımlarını azaltmaya yönelik nedenlerini güçlendirmesi bekleniyor. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 40 altındaydı.

Gümüş, iki gün üst üste düştükten sonra, bugün önceki kapanışına göre fazla değişmeyerek ons başına 20.1672 dolarda kaldı. Platin ve palladyum da fazla değişmeyerek, sırasıyla ons başına 1,428.06 dolar ve 743.09 dolar seviyelerinde kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)