E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın düşüyor---

Altın düşüyor

Altın düşüyor
19 Şubat 2014 - 09:19 borsagundem.com

Altın, Fed endişelerine bağlı olarak, üç ayın zirvesinden başlattığı düşüşüne devam etti

Altın, Fed'in tutanaklarının, politika yapıcılarının varlık alımlarının azaltılmasının devamını desteklediğini göstereceği beklentileri ile birlikte, üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden başlattığı düşüşünü daha da genişletti. Gümüş son 40 yılın en uzun rallisini sonlandırdı.

Spot altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,314.49 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 14:26'da 1,315.81 dolara geldi. metal dün yüzde 0.5 düşüşle kapanmadan önce, 1,332.45 dolara kadar çıkark 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 kayıpla ons başına 1,315.70 dolara indi.

Altın bu yıl, ABD ekonomisinin beklentilere paralel bir şekilde toparlanmadığına ilişkin işaretlerin güvenli liman alımlarını desteklemesi sonucu yüzde 9.1 tırmandı. Fed, yatırımcıların dün ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerin altında kaldığını ve fabrika üretiminin düştüğünü gösteren veriler sonrası dikkatlerini Fed'in duruşuna çevirmeleri ile birlikte, bugün Ocak ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak. Fed Başkanı Janet Yellen, 11 Şubat'ta yaptığı açıklamada, istihdam piyasasındaki toparlanmanın tamamlanmaktan uzak olduğubu, ancak teşviklere "ölçülü adımlarla" devam edileceğini söyledi.

Melbourne'de Forex Capital Trading Pty araştırma müdürü Steven Dooley, "Altının uzun vadeli belirleyicisi, varlık alımlarının azaltılması," dedi ve "Yellen'ın Kongre'deki yorumlarına paralel olarak, Fed, 'teşvik tedbirlerinden, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin zaman çizelgesi ile birlikte, buna bağlı kalarak, çekileceğiz' diyor" şeklinde görüş bildirdi. 

Altın geçen yıl, ABD hisse senetlerinin değer kazanması ve yatırım varlıklarının azalması ile birlikte yüzde 28 düştü ve 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşadı. Fed, Aralık ayındaki toplantısında, aylık varlık alımlarını 10 milyar dolara düşüerek teşvikleri azaltmaya başlayacaklarını açıkladı. ABD merkez bankası geçen ay, diğer bir 10 milyar dolarlık indirimle teşvikleri 65 milyar dolara çekti.

Soğuk hava

Dün açıklanan New York Fed imalat sanayi endeksi, Şubat ayında 4.48 seviyesine düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 8.50 seviyesinde çıkması bekleniyordu. ABD'de 14 Şubat'ta açıklanan fabrika üretimi Ocak ayında, Mayıs 2009'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Yellen, ekonomik aktivitenin, normalin ötesine taşan kış koşullarından olumsuz etkilenmiş olabileceğini kaydetti.

Spot gümüş yüzde 0.5 yükselişle ons başına 22.0448 dolar ile 6 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, önceki kapanışına göre yüzde 1.1 düşerek 21.7016 dolara indi. Fiyatlar dün itibariyle yükselişini 13'ncü güne taşıdı ve Bloomberg'in derlediği verilere göre, en az 1968'den bu yana en uzun süreli rallisini gerçekleştirdi. 

Palladyum yüzde 0.2 düşüşle ons başına 735.50 dolara inerken, platin yüzde 0.6 kayıpla ons başına 1,415.38 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)