E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın FED öncesi düşüşte---

Altın FED öncesi düşüşte

Altın FED öncesi düşüşte
19 Haziran 2013 - 16:03 borsagundem.com

Altın, FED toplantısı öncesi üç haftanın en düşük seviyesine yakın seyrediyor

Altın New York'ta, varlık alımlarını ne zaman sonlandırılacağına ilişkin işaretlerin gelebileceği Fed toplantısı öncesi, üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi ve küresel hisse senetleri, bugünkü Fed toplantısı öncesi fazla değişiklik göstermedi. Bugün iki gün süren toplantısını sonuçlandıracak olan Fed, ekonomiyi desteklemek için, her ay 85 milyar dolar tutarında Hazine tahvili ve mortgage destekli tahvil alımı yapıyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 22 Mayıs'ta yaptığı konuşmada, istihdam piyasasının "sürdürülebilir iyileşme" göstermesi durumunda, Fed'in teşvikleri daraltabileceğini söyledi.
Mumbai'de Kotak Commodity Services Ltd., bugünkü raporunda, "Büyüme beklentilerinde herhangi bir iyileşme işareti, Fed'in varlık alım programına ilişkin belirsizliği artıracak," dedi ve "Varlık alım programında daraltmaya gidileceğine ilişkin bir işaret altın için olumsuz olacak, ancak bu durum bir ölçüye kadar fiyatlara yansıtılmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.
Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek, yerel saat ile 07:48'de, ons başına 1,371.60 dolara çıktı. Fiyatlar dün 1,360.20 dolar ile 23 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, bugün seans içinde yüzde 0.4 yükseldi ve yüzde 0.2 düştü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 49 altındaydı. Spot altın Londra'da, yüzde 0.4 yükselerek, ons başına 1,372.70 dolara çıktı.
Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, dün 1.6 ton düşerek 2,114.6 tona indi ve Mart 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Varlıklar, ilk fonun işlem görmeye başladığı 2003 yılından bu yana her yıl artış gösterdikten sonra, bu yıl yüzde 20 azaldı.
Altın, Fed'in, ABD ekonomisinde iyileşme olması durumunda, metalin 12 yıl boyunca gerçekleştirdiği yükselişe katkıda bulunan parasal teşvikleri azaltacağı endişeleri ile bu yıl yüzde 18 değer kaybetti. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., altın fiyatlarındaki hızlı düşüşlerin ardından, varlıklarından 6 milyar Avustralya doları (5.7 milyar dolar) zarar yazacağını açıkladı.
Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITIC Securities Futures Co.'nun analistlerinden Xiang Nan, "Altın, hiç kimsenin Fed toplantısı sonuçlanmadan önce pozisyon almak istememesinden dolayı banta sıkışmış durumda," dedi ve "Yatırımcılar, Fed'in parasal teşvikler konusunda ne söylemek zorunda kaldığını yakından izleyecek" değerlendirmesinde bulundu.
Temmuz vadeli gümüş kontratları New York'ta, yüzde 0.2 düşerek ons başına 21.63 dolara indi. Temmuz vadeli platin, dün ons başına 1,425.10 Dolar ile 24 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, fazla değişmeyerek 1,441 dolar seviyesinde el değiştirdi. Palladyum, fazla değişmeyerek, ons başına 708.60 dolarda kaldı. Metal dün 697.10 dolara kadar inerek 10 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)