E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın Fed sonrası dalgalı---

Altın Fed sonrası dalgalı

Altın Fed sonrası dalgalı
19 Aralık 2013 - 08:30 borsagundem.com

Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltmasının ardından gösterdiği düşüş sonrası bir miktar toparlanarak dalgalı seyretti

Altın, Fed'in ABD istihdam piyasası görünümündeki iyileşmeye bağlı olarak aylık varlık tahvil alımlarını azaltacağını kaydetmesi ile birlikte, yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine inmesinin ardından, bir miktar toparlandıktan sınra, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

Spot altın seans içinde yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,215.93 dolar ile 6 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten ve yüzde 0.7 yükseldikten sonra, 2.22 dolar yükselerek, Singapur saati ile 12:29'da ons başına 1,220.72 dolara geldi. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 düşerek ons başına 1,219.40 dolara geriledi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, iki gün süren toplantının ardından dün yaptığı açıklamada, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını, "kümülatif iyiye gitme ve istihdam piyasası görünümündeki iyileşmenin bir yansıması olarak", 75 milyar dolara indireceğini açıkladı. Altın bu yıl, Fed'in ekonomideki iyileşme ile birlikte tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 27 değer kaybetti. Bloomberg'in 6 Aralık'ta düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya bu ay başlayacağını düşünüyordu.

Sydney'de Fat Prophets'in kaynak analisti David Lennox, "Fed'in varlık alımlarını azaltacağını bekliyorduk ve bu yüzden fiyatlar çok düşmeyecekti, nitekim düşmedi de," dedi ve "Piyasa daha büyük miktarlı bir azaltım olabileceğini fiyatlamıştı ve 10 milyar dolarlık bir azaltımdan çok memnun" şeklinde görüş bildirdi.

Bernanke'ye göre, Fed'in varlık alımları, Ocak ayı başından itibaren, 40 milyar dolarlık tahvil ve 35 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil şeklinde olacak. Altın, Fed'in finans sistemine 2 trilyon doların üzerinde fon pompalamasının desteği ile, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasında yüzde 70 değer kazandı.

New York'ta HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bilgilendirme notunda, "Altın, kısa pozisyon kapama rallisi olursa, bir miktar kısa vadeli fiyat düzeltmesi ile karşılaşabilir," dedi ve düşüş beklentisi ile açılan spekülatif kısa pozisyonların tarihi zirvesi yakınlarında kalmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, dün yüzde 0.5 düşerek 812.62 tona indi ve Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Spot gümüş yüzde 1.4 düşüşle ons başına 19.4538 dolar ile 13 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 19.5533 dolara geldi. Platin, 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesi olan ons başına 1,333.06 dolardan sıçrama yaptı ve yüzde 0.2 yükselerek 1,337.78 dolara geldi. Palladyum ons başına 696.45 dolar ile 7 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 prim yaparak 698.65 dolara çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)