E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın Fed'le beraber düşüyor---

Altın Fed'le beraber düşüyor

Altın Fed'le beraber düşüyor
02 Aralık 2013 - 10:14 borsagundem.com

Altın, iyileşen ekonomi ile birlikte Fed'in varlık alımlarını azaltabileceği endişesi ile düştü

Altın, Fed'in, ekonomideki iyileşme ile birlikte parasal teşvikleri azaltmaya başlayacağı spekülasyonu ile, son üç günde ilk kez düştü ve Haziran ayından bu yana en kötü performansını genişletti.

Spot altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,245.87 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 15:37'de, 1,245.94 dolara geldi. Metal Kasım ayında yüzde 5.3 ile, 1,180.50 dolar ile 34 ayın en düşük seviyesini gördüğü Haziran ayından bu yana en yüksek kaybını yaşadı.

Altın bu yıl, iyileşen ABD ekonomisinin Fed'i, metalin 12 yıl süren yükselişine destek veren varlık alımlarını azaltmaya yönlendireceği spekülasyonunu güçlendirmesi ile birlikte yüzde 26 değer kaybetti. Bu hafta ABD'de açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin, Ekim ayındaki 204,000'lük artışın ardından 183,000 artması ve böylelikle yıllık toplam istihdam artışının 2005 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Çin'in hisseleri borsada işlem gören en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITICS Futures Co.'nun şef yatırım yetkilisi Wang Xiaoli, "ABD ekonomik verileri iyileşme gösterdiği sürece, varlık alımlarının azaltılmasının beklenenden önce olma ihtimali daha gerçekçi olacak ve bu da altın fiyatlarında baskı oluşturacak" dedi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,245.40 dolara geriledi. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 38 altındaydı.

Bloomberg'in geçen ay düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Fed aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını 18-19 Mart'taki toplantısında 70 milyar dolara düşürecek. Fed'in geçen ay açıkladığı Ekim ayı toplantı tutanaklarına göre, politika yapıcılar, ekonomideki iyileşme ile birlikte, varlık alımlarının önümüzdeki aylarda azaltılabileceğinin işaretini verdi.

Spot gümüş yüzde 1 düşerek ons başına 19.795 dolara kadar indikten sonra 19.8242 dolara geldi ve iki günlük yükselişini durdurdu. Bu yılın en kötü performans gösteren değerli metali olan gümüş, Kasım ayında yüzde 8.8 değer kaybetti ve haziran'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Platin yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 1,367.97 dolara çıktı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Palladyum yüzde 0.1 kayıpla ons başına 717.60 dolara geriledi ve kayıplarını ikinci güne genişletti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)