E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın Fed'le dalgalanıyor---

Altın Fed'le dalgalanıyor

Altın Fed'le dalgalanıyor
17 Eylül 2013 - 09:01 borsagundem.com

Altın, Fed toplantısı öncesi kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalı bir seyir izliyor

Altın, yatırımcıların dikkatlerini varlık alımlarının azaltılması kararı çıkması beklenen ve bugün başlayarak iki gün sürecek olan Fed toplantısına çevirmeleri ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.
Spot altın, seans içinde yüzde 0.3 yükselip düştükten sonra, yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 10:39'da ons başına 1,314.46 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,303.43 dolar ile 8 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,314.10 dolara geriledi.
Altın bu yıl, yatırımcıların, hisse senetlerinin ralli yapması ve Fed'in varlık alımlarının hızını yavaşlatabileceği endişesi ile metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonrası yüzde 22 düştü. Bloomberg'in anketine göre, Fed politika yapıcılarının bu toplantıda aylık varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara düşürmesi bekleniyor. Altın fiyatları konusunda yıl sonuna kadar nötr kalmaya devam eden Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, fiyat volatilitesi merkez bankası toplantısı tarafından  yönlendrilecek.
Goldman analistleri Damien Courvalin ve Jeffrey Currie, dünkü raporlarında, "ABD ekonomistlerimizin Fed'in varlık alımlarını azaltmasına ilişkin 'güvercin' beklentileri ve fiyatlardaki son düşüşler, Eylül Fed toplantısına doğru altın fiyatlarındaki aşağı hareketi muhtemelen sınırlayacak," dedi ve "Mevcut beklenenden daha 'şahin' bir varlık alım azaltımı altın fiyatlarındaki düşüşü muhtemelen hızlandıracak" değerlendirmesinde bulundu.
Altın fiyatlarının gelecek yılın sonunda 1,050 dolara ulaşacağı tahminini sürdüren Goldman'a göre, altın, ekonomik verilerin ABD büyümesindeki hızlanmayı teyit edeceği ve daha az genişlemeci para politikasına ihtiyaç duyulacağı beklentilerine bağlı olarak, 2014 yılına girerken düşüşünü yeniden başlatacak.
Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanakları, Fed politika yapıcılarının, Başkan Ben S. Bernanke'nin, ekonomideki iyileşme ile birlikte, varlık alımlarını azaltmaya yönelik planı konusunda "büyük oranda rahat" olduklarını gösterdi. Altın, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde, ABD merkez bankasının varlık alımları yoluyla finans sistemine 2 trilyon dolardan fazla para pompalamasının etkisi ile yüzde 70 değer kazandı.
HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, "Değerli metaller ile birlikte daha geniş anlamda piyasalar da bu haftaki Fed toplantısının sonuçlarını ve varlık alımlarının olası azaltımının hızı ve zamanı konusunda detayları bekliyor," dedi ve "Altın, olası varlık alım azaltımının boyutu ve zamanlamasıdnan etkilenecek" değerlendirmesinde bulundu.
Spot gümüş, yüzde 0.3 düştükten sonra yüzde 0.5 yükselerek ons başşına 21.9253 dolara geldi. Palladyum yüzde 0.4 yükselerek ons başına 707.13 dolara çıkarken, platin yüzde 0.4 kazançla ons başına 1,441.40 dolara ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)