E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın fiyatları düşüyor---

Altın fiyatları düşüyor

Altın fiyatları düşüyor
15 Ocak 2014 - 08:32 borsagundem.com

Altın, son yükselişlerin talebi azaltabileceği endişesi ile düşüşünü ikinci güne taşıdı

Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği spekülasyonu ile birlikte, fiyatlardaki son yükselişin talebi azaltması sonucu, son bir ayın en yüksek seviyesinden başlattığı düşüşü ikinci güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,239 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 12:34'te 1,240.06 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,257 dolar ile 12 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi'nin yüzde 0.4 yükselmesinin etkisi ile yüzde 0.6 düşüşle kapandı. Gümüş iki ayın zirvesine çıkmasının ardından geri çekildi.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları son dört günde ilk kez düştü ve 789.56 ton ile beş senenin en düşük seviyesine indi. Geçen yıl, altın, Fed politika yapıcılarının varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirmeleri ile birlikte, 1981'den bu yana en hızlı kaybını gerçekleştirdi. Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, dünkü konuşmalarında, varlık alımlarının azaltımının devam ettirilmesi çağrısında bulundu.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti Howard Wen, bilgilendirme notunda, "Fed yetkililerinden gelen şahin yorumlar altın üzerinde baskı oluşturdu," dedi ve "Metal beklenenden iyi gelen ekonomik verilerin de baskısı altında. Son ralli tekliyor görünüyor ve dolar ralli yaparsa altın düşebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın kullanıcısı haline gelen Çin'de talebin güçlendiğine ilişkin işaretlerle birlikte, 31 Aralık'ta gördüğü altı ayın en düşük seviyesi olan 1,182.27 dolardan sıçrama yaptı. Şanghay Altın Borsası'nda, gösterge altın kontratının işlem hacmi, dün 17,717 kilogram ile bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın Vadelileri

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 gerileyerek ons başına 1,239.90 dolara indi ve dün ABD'de Aralık ayı perakende satışlar verisindeki yükselişin Fed'in varlık alımlarını azaltma nedenlerini güçlendirmesi sonucu gerçekleştirdiği yüzde 0.5'lik düşüşünü genişletti. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 23 altındaydı.

Gümüş dün ons başına 20.6094 dolar ile 18 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, önceki kapanışına göre yüzde 0.6 düşerek 20.1317 dolara indi. Palladyum yüzde 0.2 düşüşle ons başına 736.45 dolara geriledi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Platin yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,421.25 dolara indi. Metal dün, en büyük üç platin üreticisinde ücret konusundaki anlaşmazlıklardan dolayı dünyanın en büyük platin üreticisi Güney Afrika'da üretimde aksaklıklar olabileceği endişesi ile 1,446.75 dolara kadar çıkarak 15 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)