E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın fiyatlarında yükseliş sürecek mi---

Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi

Altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi
04 Ağustos 2024 - 10:25 borsagundem.com

Altın fiyatları geçen hafta Fed toplantısı sonrası faiz indirimi beklentilerinin ve jeopolitik risklerin yükselmesiyle arttı. Peki altın fiyatlarında yükseliş sürecek mi?

Altın fiyatları bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrası yapılan açıklamalar ve Orta Doğu’da jeppolitik risklerin artması sonrası güvenli liman talebinin öne çıkmasıyla yükseldi.

Geçtiğimiz hafta art arda sekiz toplantıda da faiz indirimine gitmeyen Fed faiz oranını 23 yılın zirvesinde, yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Toplantı sonrası yapılan açıklamaların ardından üç defa faiz indirimine gidileceği beklentisi kuvvetlendi.

Karar sonrası Powell, "Ekonominin nasıl gelişeceğine bağlı olarak, sıfır faiz indiriminden birkaç faiz indirimine kadar senaryo hayal edebiliyorum. Enflasyon beklentilere uygun olarak düşerse, büyüme makul şekilde güçlü kalırsa, işgücü piyasası şu anki gibi kalırsa, eylülde faiz indirimi masada olur" açıklamalarında bulundu.

Bu açıklama cuma günü açıklanan ve beklenenin oldukça altında gelen ABD tarım dışı istihdam verileriyle desteklendi. Doların zayıflaması ve ABD tahvil faiz oranlarının düşmesi sonrası altın fiyatları yükseldi.

ALTIN FİYATLARINDAKİ HAFTALIK ARTIŞ
Bu gelişmelerle birlikte ons altın fiyatı bu hafta yüzde 2,27 artışla 2 bin 442 dolara yükseldi. 

Gram altın fiyatı bu hafta yüzde 2,6 artışla 2 bin 600 TL'ye, cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 3,13 yükselişle 17 bin 120 TL'ye çıktı.

Geçen hafta sonu 4 bin 150 TL olan çeyrek altının satış fiyatı, 4 bin 290 TL'ye yükseldi.

Gümüş de yüzde 3,1 artışla ons başına 26,92 dolara yükseldi ve iki yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesinden işlem gördü.

UZMANLAR NE DİYOR?
Kanadalı yatırım bankası TD Securities'in emtia stratejisti Daniel Ghali, altının bu yüksek seviyelerde tutunma potansiyeline sahip olduğunu ve piyasaların daha derin bir faiz indirim döngüsü beklemeye başlaması halinde tekrar yükselebileceğini ancak kısa vadede alımların tükeneceğine dair işaretler gördüklerini söyledi.

ABD merkezli değerli metal satıcısı Gainesville Coins'in baş piyasa analisti Everett Millman, fiyatların "küresel çapta hala büyük jeopolitik gerilimlerin olması" nedeniyle de yükseldiğini ve bunun da yatırımcıları nötr bir rezerv varlık olarak altına yönelmeye itebileceğini söyledi.

Ahlatcı Yatırım'ın 5-9 Ağustos 2024 Haftalık Altın yorumlarında ise konu ile ilgili şu ifadeye yer verildi:

"Kurda ülke risk priminin (CDS) 293 seviyesine kadar yükselmesi ve Ortadoğu’da yaşanan jeopolitik risklerin etkisini görürken, ons altında değer kaybeden ABD doları ve geri çekilen ABD tahvil faizlerinin etkisi görüldü.

Önümüzdeki hafta veri akışının daha sakin ve sınırlı olması ons altın ve kurda daha yatay bir fiyatlamayı beraberinde getirebilir. Bu nedenle haftalık kapanış öncesinde ons altına gelen kar satışlarının yeni yükselişlerde devam etmesi beklenebilir.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde daha önce gram altının ons altın ile çok körele fiyatlaması olduğu görülürken kurda yaşanan yükselişlerin gram altını yukarı yönlü fiyatlamalarda kalıcı olarak desteklediğini söyleyebiliriz."

Ons altında sert yükselişOns altında sert yükseliş

 

Fed sonrası altında son durumFed sonrası altında son durum

 

ABD'de özel sektör istihdamı beklentilerin altındaABD'de özel sektör istihdamı beklentilerin altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)