E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın güç kaybetmeye devam ediyor---

Altın güç kaybetmeye devam ediyor

Altın güç kaybetmeye devam ediyor
12 Kasım 2013 - 08:27 borsagundem.com

Altın, güçlü istihdam verisinin Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentisini artırması sonucu düşüşün ardından dalgalanıyor

Altın New York'ta, güçlenen ABD ekonomisinin Fed'i varlık alımlarını azaltmaya yönlendireceği spekülasyonuyla son üç haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Altın, 8 Kasım'da, ABD'de tarım dışı istihdamın Ekim ayında ekonomistlerin tahminini aşmasının ardından Bloomberg Dolar Endeksi'nin son sekiz haftanın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte yüzde 1.8 değer kaybetmişti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren endeks bugün fazla değişmedi.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ve güçlenen ABD ekonomisinin Fed'i aylık 85 milyar dolar varlık alım programını azaltmaya yönelteceği spekülasyonu ile birlikte, son 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, Fed'in gelecek ayki politika toplantısında varlık alım programını azaltma konusunu değerlendireceğini söyledi.

New York'ta Barclays Plc analisti Suki Cooper, "Varlık alımlarının azaltılması beklentileri ve makro veriler, altının kısa vadeli yönlendiricisi olarak kalmaya devam ediyor ve fiziki piyasadan destek gelmediği bir ortamda, beklenenden daha güçlü çıkan veriler altın için kırılgan zemin oluşturmaya hazırlanıyor" dedi ve "Temel senaryomuz, Fed'in varlık alımlarını Mart 2014'te azaltmaya başlayacağı şeklinde devam ediyor. Ancak Ekim ayında tarım dışı istihdam verisinin güçlü çıkması, Aralık ayında varlık alımlarının azaltımının masada kalmasına neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşüşle, New York saati ile 07:39'da, ons başına 1.283.40 dolara indi. Fiyatlar gün içinde yüzde 0.5 düşerek 1.278.10 dolar ile 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü ve yüzde 0.3 kadar yükseldi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 27 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,284.19 dolara geriledi.

ETF Varlıkları
ABD'de cuma günü açıklanan Ekim ayı tarım dışı istihdam verisi 204 bin kişi arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 120 bin artması bekleniyordu.

Altın destekli ezchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 8 Kasım'da 1 ton artarak 1.876.5 tona çıktı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. Varlıklar 5 Kasım'da 1.876.5 tona kadar inerek Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta, ons başına 21.23 dolar ile son üç haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0.1 yükselişle ons başına 21.34 dolara çıktı. Aralık vadeli palladyum yüzde 1.3 düşüşle ons başına 748 dolara inerken, Ocak vadeli platin yüzde 0.9 gerileyerek ons başına 1.429.70 dolara indi.

Dünyanın en büyük platin üreticisi Anglo American Platinum Ltd., Güney Afrika'nın Limpopo bölgesindeki Dishaba madeninde, bir sendika yetkilisinin görevinden uzaklaştırılmasını protesto amacıyla gerçekleştirilen iki günlük yeraltı grevi sona erdi. Güney Afrikalı sendika National Union of Mineworkers'ın baş müzakerecisi Ecliff Tantsi, ücret anlaşmazlığından dolayı beş gündür süren grevin bugün de devam edeceğini bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)