E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın hafif yükseldi---

Altın hafif yükseldi

Altın hafif yükseldi
04 Şubat 2015 - 07:58 borsagundem.com

Altın, Yunanistan'ın borçlarının silinmesi talebinden vazgeçmesi sonrası azalan güvenli liman alımları ile geriledikten sonra hafifçe toparlandı

Altın, Yunanistan hükümetinin borçlarının silinmesine ilişkin talebini geri çekmesinin ardından, ülkenin eurodan çıkacağı yolundaki endişelerin azalması ve buna bağlı olarak, güvenli liman talebinin zayıflaması sonucu iki günlük düşüşünün ardından hafifçe topalrlandı.

Spot altın en az yüzde 0.2 düşüp yükselmesinin ardından, dünkü seviyesi olan ons başına 1,260.52 dolardan, bugün Singapur saati ile12:08'de 41,262.80 dolara geldi. Metal dün gün içinde yüzde 1.5 kadar düştü. Altın, Yunanistan'ın Euro Bölgesi ülkelerinden borçlarının silinmesini istemesine ilişkin planını geri çekmesi ve petrol fiyatlarındaki sıçrama ile birlikte, Pazartesi günkü yüzde 0.7'lik kaybını genişletti. 

Altın Ocak ayında, kısmen Yunanistan'ın Euro Bölgesi üyeliğinden çıkabileceğine ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını güçlendirmesi sonrası yüzde 8.4 değer kazandı. ABD merkez bankası Fed borçlanma maliyetlerini artırmaya doğru ilerlerken, Avrupa'dan Asya'ya, merkez bankaları, yavaşlayan büyüme ve deflasyonla mücadeleye yönelik çaba içine girdiler. Bu hafta açıklanacak olan verinin, ABD'de işverenlerin ocak ayında istihdamı artırmaya devam ettiğini göstermesi ve ABD'nin faiz artırımının zamanlamasına ilişikin işaretler vermesi bekleniyor. 

Çin'de Nanhua Futures Co. analisti Xia Yingying, bilgilendirme notunda, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimalinin azalması ile birlikte, risk iştahı arttı ve altın gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklar değer kaybetti," dedi ve "Düşük seviyelerden bir miktar alım gelebilir, ancak altının ABD istihdam verileri öncesi yükselişini sürdürmesi zor olacak" şeklinde görüş bildirdi. 

Para politikalarının farklılaşması doları desteklerken, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonun yüzde 2 olan hedefin altında kalmaya devam etme riskini güçlendirmesi sonucu, Fed'in faiz artırımını öteleyebileceği spekülasyonu da güçlendi. Altının volatilitesine bakıldığında, 100 gün için fiyat oynamalarını gösteren endeks, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 18.55 ile Şubat 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 

Brent'teki Yükseliş

Brent petrolü Salı günü yüzde 5.8'lik ralli ile yükselişini dördüncü güne taşıyarak, Bloomberg Emtia Endeksi'nin 2012'den bu yana en büyük bir günlük yükselişini gerçekleştirmesine yardımcı oldu. Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bugünkü raporunda, olumlu havanın altına yönelikson dönemdeki güvenli liman alımlarını azalttığını kaydetti.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,262.90 dolara çıktı. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 3 Şubat'ta, yüzde 0.2 ile 6 Ocak'tan bu yana en güçlü düşüşünü gerçekleştirerek 53,601,991 onsa indi.

Spot gümüş, dünkü seviyesi olan ons başına 17.30 dolardan bugün 17.3114 dolara geldi. Spot platin fazla değişmeyerek ons başına 1,236.25 doalrda kalırken, palladyum yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 788.20 dolara ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)