E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın haftalık kaybını yaşıyor---

Altın haftalık kaybını yaşıyor

Altın haftalık kaybını yaşıyor
17 Ocak 2014 - 07:43 borsagundem.com

Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği beklentisi ile bu haftayı kayıpla geçmeye yöneldi

Altın, Fed'in varlık alımlarının azaltılması konusunda ısrarlı olacağı beklentisinin artan fiziki talep işaretlerine ağır basması sonucu, bu yılın ilk haftalık bazda kaybına yöneldi.

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başaına 1,242.39 dolardan bugün Singapur saati ile 12:21'de 1,243.55 dolara geldi. Fiyatlar dün, önceki kapanışa göre fazla değişiklik göstermeden önce, yüzde 0.3'lük bir dalgalanma gerçekleştirdi. Altın 14 Ocak'ta, geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı haline gelen çin'de talebin güçlenmekte olduğuna ilişkin işaretlere bağlı olarak, 1,257 dolar ile bir ayın zirvesine çıktı.

Altın bu hafta, ABD'de açıklanan perakende satışlar, New York Fed imalat sanayi ve işsizlik başvuruları verilerinin tümünün ekonomistlerin tahminlerini aşması ve bu durumun da Fed'in varlık alımlarını azaltma sebeplerini güçlendirmesi sonucu yüzde 0.4 düştü. Şanghay Altın Borsası'nda gösterge kontratın işlem hacmi bu hafta her gün 13,000 kilogramı geçti. Hacim geçen yıl ortalama 12,782 kilogram seviyesindeydi. Altın en son haftalık kaybını 20 Aaralık ile biten haftada gerçekleştirmişti.

Everbright Futures Co.'da makroekonomik stratejist Sun Yonggang, "ABD'de teşviklerin azaltılmasının zamanlaması ve hızı konusunda yatırımcıların tahminleri sürüyor. Bu nedenle, her veri ve Fed politika yapıcılarının her konuşması altın piyasasında hareket yaratma potansiyeli taşıyor," dedi ve Çin'de fiziki talep iyi, ancak bu yıl altına yönelik negatif bekleyişleri dengelemeye yetecek denli değil" şeklinde görüş bildirdi.

28-29 Ocak'ta biraraya gelecek olan Fed politika yapıcıları, geçen ayki toplantılarında, altının 12 yıl süren boğa çıkışına yardımcı olan varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı. Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Philadelphia ve Dallas Fed başkanlarının bu hafta varlık alımlarının azaltılmasına devam edilmesini destekleyen konuşmalarının ardından bugün bir konuşma yapacak.

Enflasyondan korunma

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,243.10 dolara çıktı ve dün ABD'de açıklanan tüketici fiyatları endeksi verisinin son altı ayın en hızlı artışını göstermesinin altına yönelik enflasyondan korunma talebini artırması sonrası gösterdiği yüzde 0.2'lik yükselişini daha da genişletti. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 47 altındaydı.

Gümüş fazla değişmeyerek ons başına 20.0972 dolarda kaldı ve ikinci haftayı da düşüşle geçmeye yöneldi. Platin yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,436 dolara ulaştı ve son bir ayın ilk haftalık düşüşünü azalttı. Palladyum fazla değişmeyerek ons başına 743.85 dolarda kaldı ve dördüncü haftayı da değer artışıyla geçerek Mayıs ayından bu yana en uzun süreli haftalık çıkış serisine yöneldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)