E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın haftayı zararla kapayacak---

Altın haftayı zararla kapayacak

Altın haftayı zararla kapayacak
06 Aralık 2013 - 08:46 borsagundem.com

Altın, ABD verileri ve Fed beklentilerinin yoğunlaştığı haftayı kayıpla geçmeye hazırlanıyor

Altın, yatırımcılar bugün açıklanacak olan ABD Kasım ayı tarım dışı istihdam verisini beklerken, ekonomik verilerin Fed'in varlık alımlarını algılanandan daha önce azaltmaya başlayabileceği spekülasyonunu güçlendirmesi ile birlikte, haftalık kayba yönlendi.

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başına 1,225.17 dolardan bugün Singapur saati ile 11:43'te 1,226.76 dolara geldi. Fiyatlar, 4 Kasım'da 1,211.75 dolar ile 5 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, bu hafta yüzde 2.1'lik kayba hazırlanıyor. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,226.10 dolara geldi.

Altın bu yıl, ekonomideki iyileşme ile birlikte Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı spekülasyonu sonucu yüzde 27 değer kaybetti ve 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda kayıp yaşamaya hazırlanıyor. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, dünkü açıklamasında, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin kararın, programın büyüklüğüne bir sınır konulması ya da programın sonlandırılmasının zamanlaması ile birlikte alınması gerektiğini söyledi. Fed politika yapıcıları 17-18 Aralık'ta bir araya gelecek.

Aralarında Victor Thianpiriya'nın da bulunduğu Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri, bugünkü raporlarında, "Fed'den Lockhart'ın şahin yorumları, Aralık ayında varlık alımlarının azaltılacağı beklentilerini artırdı," dedi ve "Fiyatlar, bugün ABD'de tarım dışı istihdam verisinin açıklanması ile daha da yön bulacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de bugün TSİ 15:30'da açıklancak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 185,000 artması ve işsizlik oranının yüzde 7.3'ten yüzde 7.2'ye düşmesi bekleniyor. ABD'de dün açıklanan işsizlik başvuruları 30 Kasım ile biten haftada, beklenmedik bir şekilde 298,000'e düştü.

Varlık Alımları

Fed'in 20 Kasım'da açıklanan Ekim ayı toplantı tutanakları, politika yapıcıların iyileşen ekonominin merkez bankasının önümüzdeki aylarda varlık alımlarını azaltmasına izin vermesini beklediklerini gösterdi. Altın, Fed'in finans sistemine 2 trilyon doların üzerinde para enjekte etmesi ile birlikte, Aralık 2008-Haziran 2011 arasındaki dönemde yüzde 70 değer kazandı.

Credit Suisse Group AG, 4 Aralık'taki raporunda, piyasanın bu ayki varlık alımlarının azaltımının oylanması olasığına olması gerekenden az önem vermiş olabileceğini kaydetti. Bloomberg'in geçen ay düzenlediği ankete katılan ekonomistler, politika yapıcıların varlık alımlarının azaltılması için muhtemelen Mart ayına kadar bekleyeceklerini düşünüyor.

Spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 19.3553 dolara indi ve haftayı yüzde 3.2 kayıpla geçmeye yönlendi. Fiyatlar 4 Aralık'ta 18.9003 dolara kadar inerek 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Palladyum yüzde 0.2 düşerek ons başına 733.68 dolara geriledi ve üst üste ikinci haftayı da kazança geçmeye yönlendi. Platin yüzde 0.2 değer kaybederek ons başına 1,360.15 dolara düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)