E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın hesapları 5 kat arttı!---

Altın hesapları 5 kat arttı!

Altın hesapları 5 kat arttı!
10 Mayıs 2012 - 13:39 borsagundem.com

Türkiye’de geleneksel yatırım aracı altın yastık altından bankaya geçiyor...

Altın Türkiye’de geleneksel yatırım aracı olurken 1 Mayıs itibariyle bakılan rakamlarda bankaların altın hesapları geçtiğimiz yıldan beri yüzde 500 artış gösterdi.
Bununla birlikte başta İran olmak üzere Arap ülkeleriyle yapılan ticaretteki artış dikkat çekiyor.
Avrupa karmaşası altın tarafındaki hareketlilik yakından takip edilirken son dönemde Tükiye'nin İran ve Arap baharı ülkeleri ile yüksek miktarlardaki altın ticareti konuşuluyor.
Avrupa’da yaşana gerilim ile sert gerileme yaşayan altın fiyatları son iki ayda yüzde 1 değer kaybetti. Zirve noktalarda kademeli olarak gelen rakamlar geçtiğimiz hafta sonu ile birlikte düşüşe hız verdi.
Altın tarafında yaşanan hareketlilik böyleyken son birkaç gündür Türkiye’nin büyük miktarlarda altını İran ve Arap baharı ülkelerine ihraç ettiği haberleri kulaktan kulağa dolanıyor.
Salı günün yayınlanan bir raporda MENA Bölgesinde huzursuzluğun başladığı dönemden beri Türkiye’den büyük miktarlarda altının İran ve bölge ülkelerine ihraç edildiği kaydedildi. Büyük miktarlarda altın alımı ile değer kaybeden para birimleri karşından zenginliklerin ve politik istikrarı korumak adına yapıldığı yer alan raporda Türkiye’de altın ve kuyum sektörünün İran’a ihracatının Mart ayında 480 milyon dolar olurken 13 milyon dolarlık artış olduğuna dikkat çekildi.
Büyük miktardaki altın ihracatı ile Türkiye dış ticaret dengesinin 3,4 milyar dolara genişlediğine yer verildi.
Türkiye İran arasındaki total ticaret ilk çeyrekte yüzde 47 artış ile 4,8 milyar dolara çıkarken MENA bölgesinde Türkiye’den değerli metal, altın ve kuyum tarafında ilk 3 ayda 942 milyon dolarlık alım gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönmede rakamlara bakıldığında 282 milyon dolarda kaldığı görülüyor.
Capital Renaissance baş ekonomisi Mert Yıldız Türkiye’den büyük oranlarda yapılan alımın taşınabilir servet olarak Arap Baharı ülkelerine gittiğini kaydederken İstanbul Altın Borsası Başkanı Özcan Halac, yıl başından beri Türkiye’nin 1 milyar dolar altın ve değerli metal ihracatı yaptığını dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)