E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın hisse senetleriyle düştü---

Altın hisse senetleriyle düştü

Altın hisse senetleriyle düştü
06 Şubat 2014 - 08:30 borsagundem.com

Altın, hisse senetleri ve gelişen ülke paralarına gelen alımlardan olumsuz etkilendi

Altın, hisse senetleri ve gelişen ülke paralarındaki yükselişlerin alternatif yatırımlar için talebi azaltması sonucu, bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden geriledi. Gümüş yükselişini genişletti ve Aralık ayından bu yana en uzun rallisine doğru yönlendi.

Spot altın dünkü seviyesi olan 1,257.92 dolardan, Singapur saati ile 12:10'da 1,255.67 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,274.74 dolar ile 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Gümüş yüzde 0.1 yükselerek ons başına 19.9136 dolara çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıyarak 27 Aralık'tan bu yana en uzun yükseliş dönemine yönlendi.

ABD'de dün açıklanan özel sektör istihdam verisinin beklenenden daha az artış göstermesi, yarın açıklanacak olan resmi istihdam rakamının tahminlerin altında kalabileceği spekülasyonunu güçlendirdi. Fed, geçen haftaki toplantısında, Aralık ayında, altının 12 yıl süren boğa hareketine yardımcı olan varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltma kararı aldıktan sonra, 10 milyar dolarlık daha azaltıma gideceğini duyurdu.

Hong Kong'da altın traderı ve rafinerisi Wing Fung Financial Group arştırma analisti Ethan Wai, "Altın, hayalkırıklığı yaratan ABD istihdam verisi ile birlikte, 1,250 doların üzerinde zemin buluyor," dedi ve "Yön hisse senedi piyasasından gelmeye devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Ocak ayında, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin gelişen piyasalardaki satış dalgasının kötüleşebileceği endişesi ile yüzde 4.1 düşmesinin etkisi ile yüzde 3.2 yükseldi ve Ağustos ayından bu yana ilk yükselişini gerçekleştirdi. Gümüş dün yüzde 2 ile 10 Ocak'tan bu yana en hızlı sıçramasını yaptı ve bununla birlikte, altın/gümüş oranı iki haftanın en düşük seviyesine indi.

Altın/Gümüş oranı

Bir ons altın ile 62.9493 ons altın alınabiliyor. Bu oran, yatırımcıların servetlerini daha ucuz metal ile korumayı tercih etmeleri ile birlikte, 24 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

INTL FCStone analisti Edward Meir, bugünkü bilgilendirme notunda, "Arjantin'den Ukrayna'ya, bir grup gelişen piyasa ekonomsini sallayan para birimleri düşüşleri, lokal nüfusun bir kısmının tasarruflarını değer kaybeden paralardan altın gibi katı varlıklara çevirmesine neden olabilir" dedi.

Küresel hisse senetlerinin değeri bu yıl, gelişen ülke para birimlerindeki kayıplar ve Çin'de büyümenin yavaşlaması ile birlikte yaklaşık 3 trilyon dolar eridi. Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye'de merkez bankalarının faiz artırımları, değerli metallere yönelik talebi tetikleyen karmaşayı önlemede yetersiz kaldı.

İkna olunmadı

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşüşle ons başına 1,255.30 dolara indi. Kontrat dün 1,274.50 dolar ile 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, 4 Şubat'ta yüzde 0.5 ile 17 Ocak'tan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdikten sonra dün değişmedi.

Upper Saddle River, New Jersey'de Logic Advisors ortaklarından Bill O’Neill, "Kısa vadede, bir miktar yukarı hareket olabilir, ancak rallinin güç kazandığı konusunda henüz ikna olmuş değilim" dedi.

Platin, dünkü seviyesi olan ons başına 1,380.63 dolardan 1,378.75 dolara geldi. Güney Afrika'da dünyanın en büyük üç platin üreticisi ile işçi sendkası arasında, iki hafta önce başlayan grevi sonlandırmaya yönelik görüşmeler, her iki tarafın da anlaşmaya varamamasının ardından askıya alındı. Palladyum yüzde 0.1 yükselerek ons başına 709.68 dolara çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)