E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın hızlı düşüşün ardından yükseldi---

Altın hızlı düşüşün ardından yükseldi

Altın hızlı düşüşün ardından yükseldi
01 Kasım 2013 - 09:03 borsagundem.com

Altın, son bir ayın en hızlı düşüşünün ardından değer kazandı

Altın, son bir ayın en hızlı düşüşünün alımları çekmesi ile birlikte değer kazandı ve son üç haftadaki ilk haftalık kaybını bir miktar daralttı. Platin ve palladyum da yükseldi.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,326.80 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:59'da ons başına 1,325.45 dolara geldi. Fiyatlar dün, Fed'in varlık alımlarını beklenenden daha önce azaltabileceği spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 1.6 ile 1 Ekim'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve bu hafta yüzde 1.9 geriledi.

ABD merkez bankası Fed, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programına devam etme kararı almasına karşın, dünyanın en büyük ekonomisinde "temelde güçlenme" işaretleri olduğuna dikkat çekti. Citigroup Inc. ve Barclays Plc'ye göre, bu açıklama, varlık alımlarının Aralık ayında azaltılabileceğini işaret ediyor. Bloomberg'in 17-18 Ekim'de düzenlediği ankete katılan ekonomistler, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya Mart ayında başlayabileceği tahmininde bulunmuştu.

Hong Kong merkezli trader ve altın rafinerisi Wing Fung Financial Group'un araştırma müdürü Mark To, "Para politikası genişlemeci kalırken, aşağı yönlü hareket şimdilik sınırlı kalabilir," dedi ve "Fed'in bu toplantıda varlık alımlarına devam etmesi bekleniyordu, ancak bazı Fed gözlemcileri, politika yapıcıların söylediklerinin ardından, varlık alımlarının beklenenden daha önce azaltılabileceği sprkülasyonunu yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın, 12 yıl üst üste ralli yaptıktan sonra, daha önce görülmemiş para basımının enflasyonda yükseliş sağlayamaması ve bazı yatırımcıların exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın satışı yapmaları ile birlikte, 2013 yılında yüzde 21 düştü. Altın destekli ETF'lerde altın varlıkları ekim ayında da azalrak düşüşünü 10'ncu aya taşıdı ve bu ürünlerin işlem görmeye başladığı 2003 yılından bu yana her yıl artmasının ardından bu yıl yüzde 29 geriledi.

İşlem Hacmi

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dün yüzde 1.9 düştükten sonra, yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,324.40 dolara çıktı. İşlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırda, son 100 günün ortalamasının yüzde 56 altındaydı.

Spot gümüş dün yüzde 3.7'lik keskin bi,r düşüş göstermesinin ardından fazla değişmeyerek ons başına 21.893 dolarda kaldı ve haftalık kayba yöneldi. Platin dünkü seviyesi olan ons başına 1,449.45 dolardan bugün 1,449.80 dolara geldi ve bu hafta fazla değişmedi. Palladyum yüzde 0.2 değer kazanrak ons başına 738.80 dolara geldi.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)