E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın "kara pazartesi" sonrası yükseldi---

Altın "kara pazartesi" sonrası yükseldi

Altın kara pazartesi sonrası yükseldi
16 Nisan 2013 - 09:00 borsagundem.com

Altın, keskin düşüşün ardından dip seviyelerden toparlandı...

Altın fiyatları, 1983 yılından bu yana en büyük ayı piyasası düşüşü sonrası, bazı yatırımcıların son iki gündeki yüzde 14'lük düşüşü aşırı bulmaları ve Asyalı bir merkez bankacının, politika yapıcıların bu düşüşü alım fırsatı olarak kullanabileceğini kaydetmesinin ardından toparlandı. Gümüş, platin ve palladyum da yükseldi.
Spot altın, yüzde 1.9 düşüşle ons başına 1,321.95 dolar ile Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.4 yükselerek, Singapur saati ile 13:15'te ons başına 1,366.10 dolara çıktı. Fiyatlar dün yüzde 9.1 ile 1983'ten bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve Eylül 2011'deki rekor seviyesinden yüzde 29 düştü.
Altın, fiyatları altı kattan fazla artıran 12 yıl üst üste yükselişinin ardından, 2013 yılında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki yüzde 8'lik yükseliş ile birlikte, değer kaybetti. Altın bu yıl, verilerin ABD ekonomisinde toparlanma olduğunu göstermesi ve bazı Fed yetkililerinin teşviklerin bu yıl durdurulması gerektiğini düşünmesinin "güvenli liman" talebini azaltması sonrası düşüş gösterdi. Chicago'da Integrated Brokerage Services LLC şef dealerı Frank McGhee, altındaki düşüşün, bazı yatırımcıların diğer pozisyonlarını kapatmak için nakit elde etmek amacıyla satış yapmasından da kaynaklandığını söyledi. Societe Generale SA, teşviklerin devam ettirileceği bir ortamda, altındaki son düşüşlerin abartılı olduğunu kaydetti.
Singapur'da Societe Generale Private Banking portföy yönetim çözümleri bölgesel başkanı David Poh, "Herşey parlak görünmüyor, bu nedenle, altın tutunmalı," dedi ve "Son birkaç gündür görülen bu keskin düşüş abartılı. 1,300 dolar seviyesinden alım yapmak için iyi bir zaman olduğunu düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.
Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Ajith Nivard Cabraal, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, altın fiyatlarındaki düşüşün merkez bankalarına alım fırsatı yaratacağını söyledi. Kore Merkez Bankası, altındaki düşüşün büyük bir endişe kaynağı olmadığını, zira bankanın altın rezervlerinin döviz rezervleri için uzun dönemli stratejinin bir parçası olduğunu kaydetti.
Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın miktarı dün 1,154.34 tona inerek Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu seviye, Aralık ayında ulaşılan zirvenin yüzde 15 ya da 199 ton altında. Bloomberg tarafından izlenen tüm ETF'lerdeki altın varlıkları dün yüzde 1 ile 21 Şubat'tan bu yana en hızlı düşüşünü göstererek 2,382.43 tona indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)