E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın kayıplarını korudu---

Altın kayıplarını korudu

Altın kayıplarını korudu
30 Ekim 2013 - 09:30 borsagundem.com

Altın, Fed'in bugün sona erecek toplantısı öncesi dünkü kayıplarını korudu

Altın, Fed politika yapıcılarının bugün sona erecek toplantısı öncesi, yatırımcıların ağırlıklarını Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentilerine vermeleri ve Çin'de talebin yavaşlıyor olabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte kayıplarını korudu.

Spot altın, dolardaki yükselişe bağlı olarak dün yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,345.05 dolara geriledikten sonra, bugün Singapur saati ile 12:14'te ons başına 1,344.36 dolara geldi. Şanghay piyasasında nakit altın fiyatı, denizaşırı piyasalardaki altın fiyatlarına göre, son yedi günün dördünde iskontolu seyretti. Bu durum, Dalian Fortune Futures Co. analisti Wang Weimin'e göre, dünyanın ikinci en büyük altın kullanıcısı Çin'de talebin yavaşlıyor olabileceğini işaret ediyor.

Altın bu ay, hükümetin kapanmasının ekonomiye zarar vermesi ile birlikte, Fed'in varlık alımlarını gelecek yıla kadar azaltmayacağı spekülasyonu nedeniyle yükseldi. BlackRock Inc. CEO'su Laurence D. Fink, dün yaptığı değerlendirmede, politikanın "balon yapmış piyasalara" destek olmasından dolayı, Fed'in varlık alımlarını azaltmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Çin'de bankaların kötü borçlarını almak için kurularn dört fondan biri olan Cinda Futures Co.'nun analisti Lv Jie, "Bugün olmasa bile, varlık alımlarının azaltılması gerçekleşecek," dedi ve "Bu durum, bu yılın büyük bölümünde altın üzerinde baskı yarattı ve bunun değişmesini beklemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Altın 2013 yılında yüzde 20 düştü ve 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda zarar etmeye yönlendi. Bloomberg'in 17-18 Ekim'de gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Fed aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını Mart ayında azaltacak.

Çin Talebi

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki spot altının işlem hacmi, borsa verilerine göre, dün 7,879 kilogram oldu. Hacim geçen ay günlük ortalama 12,069 kilogram seviyesindeydi. Bu piyasada işlem hacmi, metalin ayı piyasasına girmesinin alımları hızlı bir şekilde artırması sonucu 43,272 kilograma çıkarak rekor kırmıştı.

Wang, "Fiyatların ucuz olduğunu düşünerek bu yılın başında piyasaya akın eden Çinli yatırımcılar, fiyatların daha da düşebileceği fikrine vardı" dedi ve "Bu da piyasa beklentilerini olumsuz etkiledi" şeklinde görüş bildirdi.

Şanghay'da spot altın, Bloomberg'in hesaplamalarına göre, 28 Ekim'de, Londra spot altınından 2.9149 dolar daha ucuzdu. Çin fiyatları ayrıca, 22 Ekim, 24 Ekim ve 25 Ekim'de de Londra'nın altında kaldı.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları değişmeyerek 872.02 tonda kaldı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi dün yüzde 0.4 yükseldikten sonra bugün fazla değişmedi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek ons başına 1338.30 dolara kadar indikten ve düşüşünü üçüncü güne taşıdıktan sonra 1,344 dolara geldi. İşlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 42 altındaydı.

Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 22.516 dolarda jaldı ve bu ayı kazançla geçmeye yönlendi. Platin yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,458.82 dolara geriledi ve bu ayki kazancını daralttı. Palladyum dünkü seviyesi olan ons başına 746.45 dolardan bugün 745.68 dolara geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)