E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın kendine gelemiyor---

Altın kendine gelemiyor

Altın kendine gelemiyor
29 Haziran 2013 - 06:23 borsagundem.com

Fed toplantısı sonrası düşüş trendi hızlanan altın fiyatlarına önceki gece kısa sürede yüzde 4’lük bir darbe daha geldi

Altın Ağustos 2010’dan bu yana en düşük seviyesi olan 1179 dolara kadar geriledi. 3 ayda yüzde 25 değer kaybeden altının bu düşüşü son 45 yılın en hızlı düşüşü oldu.

FED toplantısında Ben Bernanke’nin konuşmasının ardından altının önlenemez düşüşü devam ediyor. Altının onsu önceki gece bir eşiğin altına daha düşerek 1200 doların altına geriledi. Hürriyet'in haberine göre, 1230 dolarda seyreden altın bir anda yüzde 4’ün üzerinde bir kayıpla 1179,40 dolara kadar düştü. Bu seviye Ağustos 2010’dan bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Altının son aylarda yaşadığı seyir pek de iç açıcı değil. Fed Başkanı Ben Bernanke’nin 19 Haziran’da yaptığı konuşmanın ardından altın 200 doların üzerinde düşüş yaşayarak büyük irtifa kaybetti. Nisan ayından beri düşüş trendinde olan altın 3 aylık düşüş hızında tarihi rekor kırdı. Nisan ayından bugüne yüzde 25 düşen altın 45 yıl içinde en sert çeyrek düşüşünü gerçekleştirdi. Bir haftalık düşüş ise yüzde 6’yı geçti.

ABD FAİZİNE ENDEKSLİ
Altının son aylardaki düşüşü incelendiğinde Amerikan ekonomik göstergeleriyle yakından ilişkisi de ortaya çıkıyor. ABD ekonomisinden gelen iyi haberler altını düşürürken kötü haberler de yükseltti. 26 Haziran’da ABD ekonomik büyümesinin beklentilerin altında kalmasıyla altının onsu 1225 dolardan 1245 dolara çıktı. Son 3 aya bakıldığında da ABD 10 yıllık tahvil faizleriyle altının düşüşü trendi arasında yakın bir bağ var. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1.71 seviyesindeyken altının onsu 1580 dolar civarındaydı. Dün yüzde 2,47 seviyesine çıkan tahvil karşısında altının onsu ise 1203 dolar seviyesine kadar geriledi.

BÜYÜKLER POZİSYONUNU KAPADI
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan altındaki hareketin ABD’de yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili olduğunu belirtirken ABD yüksek reel faiz ve düşük enflasyon beklentilerinin altının geleceğini etkileyeceğini söyledi. Şant Manukyan özellikle büyük hedge fon yöneticilerinin pozisyonlarını kapadığına da dikkat çekti. Manukyan “Amerika’da reel faizler arttıkça altın tarafında satış gelecek. Enflasyondaki düşüş trendi de bunu destekleyecektir. Büyük pozisyon kapatmalar yaşanıyor. Bazı hedge fon yöneticileri altın pozisyonlarını kapatmaya başladı”  dedi.

Çeyrek altınlar vitrine çıkıyor
ALTININ uluslararası piyasalarda yaşadığı sert düşüş Türkiye’de perakende altın fiyatlarını da etkiledi. Cumhuriyet altını 522 TL’ye kadar düşerken çeyrek altın da 128 TL’den alıcı buldu. Fiyatlar bu seviyelere kadar düşünce de altına talepte kıpırdanmalar yaşandı. İlk aşamada altınla borçlu olanlar altınlara ilgi gösterdi. Ancak uzmanlar gelecekte vitrinlerin hareketleneceğini düşünüyor. TOBB Kuyumculuk Sektör Kurulu Üyesi Hüseyin Porsuk altın almak isteyen vatandaşın henüz beklediğini ancak fiyatlar bu seviyede kalırsa işlerin açılacağını belirtti. Porsuk  “Herkes ‘acaba biraz daha düşer mi ?’ diye bakıyor. Ancak özellikle altınla borçlu olanlar ve yakında düğün ya da nişanı olanların ilgisi yüksek. Fiyatın daha ne kadar düşeceğini soran telefonlar alıyoruz. Bunu bilmek mümkün değil ama fiyatlar bu seviyede kalırsa dahi işler açılacak gibi gözüküyor” dedi.

ABD ekonomisinde daralma geçici
İNTEGRAL Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay piyasaların ABD ekonomisindeki daralmayı geçici olarak algıladığı için altının düşüş trendine    girdiğini belirtti. Özay “Şu andaki algı Fed’in parasal genişlemenin azaltılacağı yönünde. 2013   sonuna doğru kademeli toparlanmalara rağmen altında satışlar devam edebilir 2014 için ise ABD’de ekonomik toparlanmanın seviyesine dikkat edilecektir.”

1150 dolar seviyesi önemli
UZMANLAR altının kısa vadede destek seviyesinin 1150-1160 dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Piramit Menkul Değerler Ekonomik Araştırma Müdürü Belgin Maviş altında düşüş trendinin bir süre daha devam edeceğini söyledi. Altının 1150-120 dolar seviyelerinde tutunacağını belirten Belgin Maviş “2014 sonuna kadar doların seyriyle birlikte altında toparlanma olur. Düşen fiyatıyla birlikte talep artıp yeniden alıma geçilecektir. Ancak bundan sonra altın bir yatırım aracı olarak değil faizden borsadan korkan yatırımcının tasarruf aracı olarak düşünülecek” diye konuştu. Ata Yatırım Yurtdışı Piyasalar Müdür Yardımcısı Anıl Tanören de 1150-1160 dolar seviyesinin önemli olduğunu belirtiyor. Tanören “Orta vadede altın fiyatları için ABD büyüme, istihdam ve enflasyon verileri yakından takip edilecek olup, teknik olarak 1150-1160 dolar seviyeleri önemli destektir ve kırılması halinde 1040-1060 dolar seviyeleri gündeme gelecektir. 1250 dolar seviyeleri yukarı kırılmadan yükseliş tepki hareketi olarak algılanacaktır” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)