E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın ne zaman yükselişe geçecek---

Altın ne zaman yükselişe geçecek

Altın ne zaman yükselişe geçecek
19 Mart 2013 - 16:32 borsagundem.com

Altın fiyatları ne zaman yükseliş trendine girecek? FOMC toplantısı altını nasıl etkileyecek?

Altın fiyatları Güney Kıbrıs sorunundan nasıl etkileniyor? İki gün sürecek FOMC Toplantıları altın fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte DestekFx tarafından hazırlanan altın analiz raporu:
Cuma Akşamı Eurogroup Toplantısı’nda, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Avrupa Birliği ile kredi anlaşmasına vardıklarını duyurdular. Güney Kıbrıs için hazırlanan paket, 10 Milyar Euro’luk kredi desteğinin yanında, banka hesaplarından toplam 5.8 Milyar Euro’luk vergi kesintisini içeriyor. Kararın ardından Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Başkanı Nicos Anastasiades, parlementoya vergiyi onaylamaları çağrısında bulundu. Hafta sonu olmasına rağmen, Eurogroup toplantısında alınan karara tepki gösteren Rumlar, ATM’lere giderek çekebildikleri kadar para çekti. Güney Kıbrıs Merkez Bankası da bu gelişmeler üzerine, bankaların ve borsaların Perşembe’ye kadar kapalı kalacağını duyurdu.
Cuma akşamı yaşanan gelişmeler, Yunanistan seçimlerinin ardından Avrupa’da yaşanan en önemli gelişmelerden biriydi. Mudileri vergilendirmeye yönelik atılan bu adım, tüm küresel yatırımcılara kaygı verici bir mesaj gönderdi. Bu noktada herkesin bir dakika durup “Avrupa devletleri ne yaptı?” diye düşünmesi gerekiyor. Bu hareketiyle Avrupa, kendi halkının ihtiyat güdüsüyle biriktirdiği tasarruflarına karşı beklenmedik bir şekilde adeta savaş açtı. Bu hareket, Bernanke’nin yapmaya çalıştığı gibi risk iştahını arttırarark ekonomiyi canlandırmaya çalışan bir politikanın tersine ekonomik moralleri altüst edecek bir hareket.
Ne yazık ki politikacılar, seçimde güç kazanmak adına, istenmeyecek sonuçlar doğuracak bu tür adımlar atabiliyorlar. Özellikle, Alman vatandaşlarından alınan vergilerin, Güney Kıbrıs’taki Rus işadamlarının kasalarına aktarıldığı eleştirisi, Merkel’i köşeye sıkıştırıyor. Almanya’da seçimlerin yaklaşması Merkel’i bu konuda aksiyon almaya itiyor. Eurogroup’ta, Almanya kemer sıkma politikalarını savunmaya devam ederken, diğer ülkelerin nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu. Özellikle İspanya, Portekiz ve İtalya gibi ülkeler, yardım paketlerinin sıkı maliye politikası şartıyla verilmesi önerisini reddedeceklerdir. Mevcut düzende işsizliğin önüne geçemeyip halkın sokaklara döküldüğü ülkelerin, vergi kesintilerini pek de hoş karşılaması gerçekçi görünmüyor.
Oylama saati yaklaşırken piyasa beklentisi paketin Güney Kıbrıs Parlamentosu tarafından reddedileceği yönünde. Böyle bir senaryoda, Merkel’in içerde güç kazanmak için attığı bu adım geri tepebilir. Güney Kıbrıs’tan yardım paketini geri çekmek ve Kıbrıs’ın Euro’dan çıkmasını sağlama seçeneği veya tüm mudilerin mevduatlarını garanti altına alma seçenekleri tamamen Avrupa Merkez Bankası’nın elinde. Güney Kıbrıs parlamentosu Euro’dan çıkışı seçerse, muhtemelen diğer Avrupa ülkelerin katlanacağı maliyet, yardım paketinin maliyetinden daha fazla olacak. Güney Kıbrıs pek farkında olmasa da pazarlık için ellerinde, gördüklerinden daha çok koz var.
Parlamentonun AMB’ye boyun eğip vergi kanununu onaylaması halinde, Euro’nun diğer rezerv para birimleri karşısında yaşadığı değer kaybı devam edebilir. Bu senaryoda diğer Avrupa ülkelerindeki bankaların gelişiminde istikrarsızlıklar gözlemleyebiliriz. Bu da Avrupa’dan çok fazla para çıkışının olmasına neden olacaktır. Güney Kıbrıs’ta yaşananlar, İtalya ve İspanya’da olanlardan daha fazla tehlike arzediyor.
Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi’nin ise devam eden bu krize nasıl müdahale edeceği merak konusu. Kriz daha da büyürse Draghi arka planda kalmayı tercih edebilir. Bunun yanında bu krizin diğer ülkelere bulaşmasını önlemek amacıyla elindeki en güçlü silahı olan AMB Bilançosunu da kullanabilir.
ALTIN DİP SONRASI YÜKSELİŞ HAREKETİNE BAŞLADI MI?
XAUEUR DÜŞÜŞ TRENDİNİ YUKARI KIRDI

Geçen hafta yazdığımız analizde, Merkez Bankaları’nın portföylerine USD ve EURO yerine, daha çok Altın almaya başladıklarından bahsetmiştik. Zayıflayan para birimleri, Altın’ın tekrar güvenli liman haline gelmesindeki en büyük etken. Özellikle ABD’de açıklanan verilerin iyi gelmesine rağmen Altın’daki düşüşün sınırlı olması, Merkez Bankaları’nın piyasada tekrar aktif rol almaya başlamasının bir sonucu olarak yorumlanabilir.
Genel olarak USD’nin iyi gidişatı devam etse de XAUEUR öne çıkarak düşüş trendini yukarı kırdı. (Grafik 1) Avrupa’da yaşanan gelişmeler sonucu zayıflayan Euro, bu kırılmadaki en büyük etken.
Grafik 1 – XAUEUR 

SIRA XAUUSD’DE Mİ?
$1794 seviyelerini test ettikten sonra düşüş trendine giren XAUUSD’de fiyatlar üçgen formasyonu içerisinde giderek sıkışmaya başladı (Grafik 2). $1556 seviyelerinde yeni bir dip yapan Altın, son 1 aydır $1556-$1620 arasında seyrediyor. Altın’ın gerçekleştireceği hareket hakkında daha fazla ipucu için iki önemli gelişmeyi takip edeceğiz; 1) Güney Kıbrıs Parlamento sonuçları 2) 19-20 Mart ABD FOMC Toplantısı.
Güney Kıbrıs’ta yaşanan kriz, Altın’ı yukarı çekeceğinden bahsetmiştik. Peki Altın’da Bernanke etkisi nasıl olacak? 2 gün sürecek FOMC Toplantıları sonunda,20 Mart Çarşamba günü(yarın) basın karşısına çıkacak Bernanke’nin piyasaya verebileceği sinyaller merak konusu. Son toplantıda Varlık Alım Programı’nda azaltmalara gidilmesi yönünde görüş bildiren üyeler sonuç alamasa da, bu toplantıda Varlık Alım Programı’ndan çıkış planının konuşulacağı sinyallerini Bernanke yarıyıllık savunmasında vermişti. Bunu yanında, 2013 için Bernanke’nin genişlemeci para politikasından vazgeçip, Varlık Alım Programı’nda azaltmaya gitmesi beklenmiyor.
Merkez Bankaları’nın alım için uygun gördüğü Altın Taban Fiyatı $1500 seviyeleri gözükürken, Bernanke’nin Varlık Alım Programı’nda değişikliğe gidilmeyeceği yönündeki açıklamalar, Altın’da yeni bir orta-uzun vadeli yükseliş trendi yaratabilir.
Grafik 2 – XAUUSD 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kriz19 Mart 2013 20:02

    kriz daha bitmede yılın ikinci yarısından sonra herkes bunu görecek bence altın halen güvenli liman

  • altından alıp üstüne takacaklar19 Mart 2013 18:54

    altında bu kadar grafik mrafiğe gerek yok çünkü grafiklik bir durum yok sadece fed faizi yükseltip,tahvil alım programını sonlandırınca altın olacaaak 1200 dolar ons bu kadar basit 5 ay sonra altında kalanın canı çoook yanacaaakkk.

  • ŞAFAK19 Mart 2013 16:55

    siz ne zaman isterseniz o zaman yükselişe geçer şu an itibariyle borsaya bakın sanki savaş çıktıda düştü ne oldu da düştü böyle sert dedikya adamlar önce yem atıyorlar oltaya takılanlar güme gidiyor şimdi cok yerli yatırımcı zararına satıyor yine panikledi daldı sabahleyin borsaya cıkıyor diye baktı yabancılar yerliler yine daldı havuza hemen avla ne zaman akılanacak bu yerli yatırımcı ne olur bırakın şu barsoyı yabancıları beslemeyin çünkü borsanın yüzde 70 onların elinde istedikleri gibi oynuyorlar şu anda örneği nde olduğu gibi