E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın neden yükselmiyor?---

Altın neden yükselmiyor?

Altın neden yükselmiyor?
13 Ağustos 2014 - 08:37 borsagundem.com

Japonya hisseleri, yatırımcıların ikinci çeyrekte ekonominin daralması ve jeopolitik gelişmelere ağırlık vermeleri ile dalgalı bir seyir izliyor

Korku ile ekonomik canlılık ilişkisine istinaden altın, analistlere göre, ABD güçleri Irak'taki IŞİD hedeflerine düzenlediği hava saldırısı ve NATO’nun Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceği uyarısıyla birlikte düştü. Nitekim, altın destekli ETF’ler de bu yılın en düşük noktasına yakın seyrediyordu.  

Değerli metal alım ve depolama hizmeti sunan Bullion Vault Araştırma ekibinin Başkanı Adrian Ash; “Temelde, altın fiyatındaki uzun vadeli yükselişler ve düşüşler politikadaki derin endişeleri yansıtır” dedi. Pekiyi altın son jeopolitik fırtınada neden yerinden oynamadı?

Ash’e göre altın ve gümüş yatırımcıları jeopolitik dalgalanmalardan çok para politikasının 2014 ikinci yarısında kıymetli metal fiyatları üzerinde büyük etkiye sahip olacağını düşünüyor.

Altının 1980 yılında ons başına 850 Dolar olarak gördüğü zirve, Sovyetler Birliği’nin Afganistan'ı işgal etmesi ve -aynı günlerde- Tahran'daki ABD Büyükelçiliği’nde yaşanan rehine krizi ile olmuştu. Altın madenleri ve opsiyonlarda işlem yapan spekülatörler altın fiyatlarını yükseltti. Ancak hareket kısa süreli oldu.

PARA POLİTİKASI JEOPOLİTİK KORKULARI  MASKELİYOR

Şu an için para politikası hikayesi yatırımcının jeopolitik korkularını gölgede bırakmış gibi görünüyor. Bu yüzden yatırımcılar şu anda bir "mali sigorta" ihtiyacı hissetmiyor.

Adrian Ash, “Dünyada bir huzursuzluk olduğunda altın bir sigorta poliçesi gibi görülür. Ve sigorta poliçesinin bedeli ona ihtiyacınız olduğu zamanlar çok daha yüksektir” dedi. 

Altın, Ukrayna üzerinden Batı ve Rusya’nın yaşadığı gerginlik ve Ortadoğu'daki şiddete rağmen bu yıl yaklaşık yüzde 9 oranında yükseldi. 

ETF Securities’e göre jeopolitik riskler altına ve petrole yönelimi artırdı ve geçtiğimiz hafta itibariyle altına girişler 223 milyon dolara ulaştı. 

Interactive Brokers Baş Piyasa Analisti Andrew Wilkinson değerli metal için artan talebin yetersiz bulunduğunu söyledi.  Wilkinson CNBC’ye yazdığı notta; “Jeopolitik gerginliklere istinaden yapılan alımlar işlem merkezinde yer almıyor. Altının 2009 yılındaki en düşük seviyeyi test ettiği dönemde bile ETF cinsinden varlıklar ons başına 1,000 Dolardan işlem görmüştü” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)