E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın nefessiz düşüyor---

Altın nefessiz düşüyor

Altın nefessiz düşüyor
15 Mayıs 2013 - 13:54 borsagundem.com

Altın, yükselen dolar ve ETF'lerden çıkışlarla düşüşünü beşinci güne taşıdı

Altın Londra'da, güçlü doların altına yönelik alternatif yatırım talebini azaltması ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklarının düşmesi ile birlikte, kayıplarını beşinci güne taşıyarak, Şubat ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi ve son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.
ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 6.2 ton daha düşerek 2,219.70 tona geriledi ve Temmuz 2011'de bu yana en düşük seviyesine indi. ABD para biriminin altı önemli para karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi bugün Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine yönelik inançlarını kaybetmeleri ve hisse senetlerinin ralli yapması ile birlikte yüzde 16 düştü.
Hainburg, Almanya'da Quantitative Commodity Research Ltd.'nin sahibi Peter Fertig, "Dolar iyi seyrediyor," dedi ve "ETF satışları da elbette piyasa için negatif bir gelişme ve kurumsal yatırımcılarda negatif beklenti olduğunu işaret ediyor. Perakende alışlar bunları engelemeye yetmiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Spot altın yüzde 1.2 düşerek 23 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesi olan ons başına 1,408.53 dolara kadar düştükten sonra, Londra saati ile 09:36'da ons başına 1,410.68 dolara geldi. Altın düşüşünü beşinci güne taşırsa, Şubat ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşamış olacak. Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 düşerek, ons başona 1,409.20 dolara indi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 33 üzerindeydi.
Guangzhou'da Çin'in borsaya kote üçüncü en büyük aracı kurumunun bir birimi olan GF Futures Co.'nun analisti Feng Liang, "Dolardaki güçlenme emtia grubuna risk oluşturuyor," dedi ve "Altın piyasasında beklentiler TF likidasyonundan olumsuz etkileniyor," şeklinde görüş bildirdi.
Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, ürünlerin işleme başladığı 2003 yılından bu yana her yıl artmasının ardından, 2013 yılında yüzde 16 düştü. Aralarında Jeffrey Currie'nin de bulunduğu Goldman Sachs Group Inc. analistleri, dünkü raporlarında, altındaki satış dalgası beklenenden daha hızlı gerçekleşirken, ETF varlıklarındaki ilave azalışların muhtemelen fiyatları aşağı yönde etkilemeye devam edeceğini kaydetti.
Spot gümüş Londra'da yüzde 2 düşerek ons başına 22.9475 dolara gerilerken, palladyum yüzde 1 düşerek ons başına 723.95 dolara ve platin yüzde 0.3 kayıpla ons başına 1,496.25 dolara geriledi.
Grevler ve artan üretim maliyetlerinin platin ve palladyumda piyasa açıklarının doğmasına neden oluyor. Dünyanın üçüncü büyük platin tedarikçisi Lonmin Plc, Güney Afrika'daki Marikanamadeninde işçilerin, bir sendika yetkilisinin ödlürülmesinin ardından dün yeraltına inmemelerinin ardından, bugün de çalışmadıklarını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)