E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın New York'tan destek aldı---

Altın New York'tan destek aldı

Altın New York'tan destek aldı
30 Nisan 2013 - 18:43 borsagundem.com

Altın New York'ta merkez bankalarının teşvikleri artıracağı beklentisinden destek alıyor

Altın New York'ta, merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için teşvikleri artıracağı beklentisi ile, sikke altın ve kuyumcu alımlarının arttığı bir ortamda, yükselişini ikinci güne taşıdı.
Euro Bölgesi'nde enflasyonun son üç yılın en düşük seviyesine inmesi ve işsizlik oranının rekor seviyeye çıkması, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2 Mayıs'taki toplantısında, kredileri ve büyümeyi desteklemek için faizleri düşürmesine yönelik baskıyı artırdı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlere göre, AMB'nin politika faizini çeyrek puan düşürmesi bekleniyor. Fed, bugün başlayacak ve iki gün sürecek toplantısında, tahvil alımının devamına yönelik taahüdünü yenileyip yenilememeyi değerlendirecek.
Stockholm'de SEB AB'nin emtia stratejisti Filip Petersson, "Altındaki hareket, hem Fed hem de AMB'nin her ikisine ilişkin güvercin söylemi beklentisinden dolayı," dedi ve "Tüm yüzlerin güldüğü şeklinde bir hava yok. Avrupa taban yapıyor göründü, ancak bu o kadar da açık değil. ABD güçlü, ancak birçoklarının umut ettiği kadar değil" değerlendirmesinde bulundu.
Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek, yerel saat ile 07:53'te, ons başına 1,472.10 dolara çıktı. Altın, ayı piyasasına girdiği Nisan ayında yüzde 7.7 ile Aralık 2011'den bu yana en büyük düşüşünü göstermeye yönlendi. Spot altın Londra'da yüzde 0.2 değer kaybederek ons başına 1,473 dolara geldi.
Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Nisan ayında 168.22 ton düştü ve ton bazında rekor düşüşe hazırlanıyor. Altın fiyatları, sikke ve kuyumcu talebinden kaynaklanan fiziki alımlarla, 16 Nisan'da gördüğü son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,321.95 dolardan yüzde 12 toparlandı.
Londra'da VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, bugünkü raporunda, "ETF'lerden çıkışların sürmesi, altına yönelik zayıf spekülatif iştahın eksiksiz bir kanıtı," dedi ve "Son dönemdeki düşük seviyelerde gelen tepki alımlarına rağmen, kilit yön belirleyiciliğini sürdüren yatırımcı alımlarının devamının halen fazla olmadığını görüyoruz. Dahası, altın halen, bir güvenli liman ya da enflasyona hedge hareketinin aksine, diğer risk varlıklarına paralel işlem görüyor" şeklinde görüş bildirdi.
Altın geçen hafta, fiyatlardaki güçlü düşüşlerin ardından, kısmen ABD, Avustralya ve İngiltere'deki darphanelerde sikke altın talebinin hızlı bir şekilde artmasının desteği ile yüzde 4.2 arttı ve son 15 ayın en hızlı haftalık çıkışını gerçekleştirdi. Şanghay Altın Borsası'ndaki gösterge kontratın işlem hacmi geçen hafta rekor seviyeye çıkarken, Hindistan'da kuyumcuların altın arzını garantiye almak için verdikleri prim, hızlı düşüş öncesi döneme göre beş kat arttı. Hindistan ve Çin dünyanın en büyük iki altın tüketicisi konumunda.
Temmuz vadeli gümüş kontratları yüzde 0.8 yükselişle ons başına 24.36 dolara çıktı ve bu ay yüzde 14'lük kayıpla Aralık 2011'den bu yana en hızlı aylık düşüşüne hazırlanıyor. Temmuz vadeli platin fazla değişmeyerek ons başına 1,508.30 doalrda kaldı ve üçüncü ay üst üste düşüşe yönlendi. Palladyum yüzde 0.2 yükselerek ons başına 700.45 dolara geldi ve yüzde 8.8 kayıpla Mayıs'tan bu yana en kötü aylık performansına hazırlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)