E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın rallisi yatırımcısını bile şaşırttı---

Altın rallisi yatırımcısını bile şaşırttı

Altın rallisi yatırımcısını bile şaşırttı
14 Ekim 2024 - 17:09 borsagundem.com

Bu yılın başında piyasalardaki olası risklere karşı korumak için portföylerini altınla çeşitlendiren yatırımcılar altındaki olağanüstü rallinin ardından kâr satışına gidiyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın yatırımcıları bu yıl adeta bütün gerçekleşen ihtimallerin kazananıydı. 2024’ün başından bu yana dörtte birden fazla yükselen altının fiyatı ons başına 2600 doların biraz üzerinde seyrediyor.

Rallinin sebepleri birçok yatırımcı için hoş olmasa da altın için güzel sonuçlandı. Financial Times’ın haberine göre Coutts Baş Yatırım Sorumlusu Fahad Kamal geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada sadece piyasa risklerinden korunmak için altına yöneldiğini belirtiyor. Kamal riskli varlıkların iyi bir yıl geçireceğini tahmin etti ve kötü bir gelişme piyasaları etkilerde diye fazladan altın tuttuğunu sözlerine ekledi. Gerçekten de mevcut jeopolitik ortam olumsuz gelişmelere oldukça açık. Borsa uzmanı düşük dereceli şirket tahvilleri veya ABD hisse senetleri gibi riskli varlıklara yaptığı yatırımlarda bir şeylerin ters gitmesi halinde altının destek olacağını düşünüyor.

Riskli varlıklar üzerine yapılan yatırımlar ters gitmedi. FT yazarı Katie Martin’e göre aksine bu varlıklar harika bir ralliye imza attı. Ancak hisse senetleri ve şirket tahvillerinin rallisi altının ışıltılı performansına yetişemedi. 

Kamal da kazançlarını kilitlemek için altındaki yatırımlarını kapattıklarını belirtiyor:  "Kârımız almayı ve başka yerlerde çeşitlendirmeye gitmeyi tercih ettik.”

Martin’e göre altından kârınızı alıp kaçma dürtüsü anlaşılabilir bir durum. Zira altının bu yılki %26’lık ralli bazı yönlerden altının ne kadar inanılmaz bir yolculuk gerçekleştirdiğini maskeliyor. Altının onsu şubat ayına kadar 2.000 dolardaydı. Bu denli düşük bir noktadan eylül ayındaki zirvesine kadar altının onsun %35 yükseldi.

Bununla birlikte, altınla neden yükseldiğine dair cevaplanması daha zor bir soru da mevcut. Zira altının yükselişi sanayideki arz-talebe yanıt veren emtialar veya hisse senetleri ve tahviller gibi faiz veya temettü ödeyen araçlar gibi değildir. En fiyatları, en azından teoride, fiyat hareketleri, kredibilite ve gelecekteki kazançlar veya en azından ekonomideki değişimler tarafından yönlendirilir.

Bazı yatırımcılar altını enflasyona karşı bir koruma olduğu için tercih ediyor. Bu yöntemin işe yaradığı da ortada. Ancak bu yıl ABD’de enflasyon düşerken de altın yükselişine devam etti. Üstelik 2022’de enflasyon piyasaları ele geçirdiğinde altın varlıkları portföyleri korumak için hiçbir şey yapmadı.

Diğer altın yatırımcıları ise altın için alım zamanının enflasyonun yükseldiği zaman değil faiz oranlarının düştüğü zaman olduğunu savunuyor. Zira tahvil getirileri düşük olduğunda bir sabit getirisi olmayan altını satın almak daha ucuz hale gelir. Ancak bu yıl altın zirve yaparken 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri hiçbir yere gitmedi.

Altın için en klasik boğa piyasası savunması, jeopolitik görünüm bozulduğunda altının güvenli liman olduğudur. Ancak İsrail ile İran arasındaki şiddet son günlerde yoğunlaşsa da altın yeni bir zirveye ulaşmadı. Martin altının fiat para birimlerine karşı bir savunma yatırımı olduğu düşüncesini de kripto para tartışmalarına benzetiyor. Oysa borsa yazarı altının sadece kendi karakterine göre davrandığını belirtiyor.

UBS Singapur Altın Analisti Joni Teves, “Bu yıl altının gücünün tek bir kaynağına işaret edebilseydik çok daha kolay olurdu. Ancak gerçek şu ki ralli birden fazla faktörün kombinasyonu tarafından yönlendirildi. Bunlar satış yapanların azlığı ve çok çeşitli alım faktörlerine kadar oldukça geniş sebeplerdi” ifadelerine yer veriyor.

Satıcılardan daha fazla alıcı olduğu ifadesi Martin’e göre kabaca “tüccar ağzıyla 'hiçbir fikrim yok' demekle" neredeyse aynı anlama geliyor. Ancak borsa yazarı altın için bu açıklamanın mükemmel bir şekilde uyduğunu belirtiyor.

Teves, ABD faiz indirimleri ve zayıflayan dolar da dahil olmak üzere bir dizi gücün altını yükseltmeye devam edeceğini düşünüyor. Analist merkez bankaları ve diğer "resmi kurumların" altının yükselişini devam ettirmesinin muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi. Zira ABD'nin Rusya'nın dolar varlıklarını dondurma kabiliyetinden endişelenen ve başka varlıklar üzerinden servetini korumaya istekli hükümetler altını daha fazla tercih ediyor. UBS altın fiyatları için tahminini bu yılın sonuna kadar yaklaşık 2.800 dolara yükseltti. Bu rakam bankanın önceki tahmininin 200 Dolar üzerinde. İsviçre bankası altının gelecek yılın sonuna kadar 3.000 dolara ulaşacağını öngörüyor.

Altın fiyatlarında son durum! Hangisi ne kadar?Altın fiyatlarında son durum! Hangisi ne kadar?

 

Altın yükselmeye devam ediyorAltın yükselmeye devam ediyor

 

Türkiye'nin altın ithalatında yüzde 7'lik artışTürkiye'nin altın ithalatında yüzde 7'lik artış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)