E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizAltın spekülasyon rüzgarına kapıldı---

Altın spekülasyon rüzgarına kapıldı

Altın spekülasyon rüzgarına kapıldı
01 Şubat 2013 - 17:45 borsagundem.com

Analistlere göre altın spekülasyon rüzgarına kapılmışken euro/dolar paritesi bağımsız hareket ediyor

Destek Menkul Değerler Piyasa Analisti Bedri Sağlam tarafından hazırlanan analiz:
2012 yılının son FOMC toplantısın da bazı FED üyeleri varlık alım programının 2013 sonuna doğru sonlandırılması gerektiğini savunmuştu. Hafta içerisinde 2013 ün ilk FOMC toplantı kayıtların da geçtiğimiz toplantının aksine “Para Basmaya Devam” kararını takip ettik. Bildiğimiz üzere FED her ay toplam 85 milyar dolarlık fonlama yapacağını belirtmişti, gerekçe olarak da enflasyon, işsizlik ve büyüme de ki olumsuz senaryoyu göstermişti.
Bugün, ABD nin en önemli iki makro göstergesini takip ettik, Tarım Dışı İstihdam ve 2012 Son Çeyrek İşsizlik Rakamları, hafta içerisinde de büyümeyi takip etmiştik. 2013 başlangıç verileri 2012 yılının pek de verimli geçmediğini teyit eder nitelikte kötü geldi. Şimdi piyasalar mevcut durumu, FED parasal genişleme yapmaya devam edecek şeklinde algılayacaktır. Fakat İşsizlik aslına bakarsanız düşüş trendindeydi, 2012 ortalarında %8.1 olan İşsizlik oranı bugün %.7.9 seviyesinde. Beklentilerin %7.8 olduğunu biliyoruz, fakat orta vade de veriler henüz uzun vade umutsuzluğa kapılmak için erken diyor. Zira Tarım Dışı İstihdam kötü ama beklentilere çok yakın gerçekleşti. Tabi ki FED bu verileri dikkate alarak kararlar alıyor, fakat ilk üç çeyrekte iyi gelen işsizlik rakamları son çeyrekte kötü geldi diye, FED parasal genişlemeden vazgeçmeyecektir. FED bu kararı 2012 başların da zaten almıştı, 2012 sonun da açıkladı ve 2013 te de uygulayacak. FED’ in parasal genişlemeden vazgeçmesi için 2014 yılının başın da 2013 verilerini gözlemlemek gerekir.
Şimdi verilere göre ABD ekonomisini biraz tartışalım; Genel görünüm umut veriyor diyebilirim, verilere bakınca “Hadi oradan görmüyor musun verileri ?” diyenler olacak ama unutmayalım ki Üçüncü Parasal Genişleme henüz reel piyasaya yansımadı. Aynı zaman da bahar ve yaz aylarına yaklaşıyoruz, yani parasal genişlemenin ve mevsimsel etkilerin de desteğiyle 2013 ortaların da toparlanmaları ve 2013 sonun doğru açıklanacak 3. çeyrek verilerinde de bu durumun rakamlara yansımasını görmeyi umut ediyoruz.
Peki bu ekonomik konjonktür de EURUSD ve Altın ne olacak. Doğrusu Euro/Dolar ın çok da fazla verileri fiyatladığını söyleyemem, genel olarak belirsizliği fiyatlayan bir dönem içerisinde. Yukarı trendine devam etmesi muhtemel, özellikle Avro bölgesinden kötü verilerin gelmemesi ve politik riskin derinleşmemesi şartıyla. Fakat Avrupa için de çok umut veriyor demek doğru olmaz, zaten Küresel Ekonomi de umut vermiyor. 1.3800-1.4000 kısa ve orta vade de test edilebilir. Altın tam olarak spekülasyonun rüzgarına kapılmış durum da ve Euro/Dolar dan tamamen bağımsız hareket sergiliyor. Şu dönem de 1650 seviyelerini sık sık ziyaret etmeye başladık, görüyoruz ki Altının 1650 altına sarkmaya pek niyeti yok, yatırımcı 1660 altında Altını ucuz buluyor ve dipler yükselen trende sahip. 1700 seviyeleri kısa vade de alışıldık direnç, 1705 üzerin de hareketler önemli. Kanaatim 1657 seviyesi 2013 ikinci yarısına kadar son dip seviyemiz. Uzun vade trend başlayabilir, 1724-1755 kısa ve orta vade de, 1790-1800 aralığı uzun vade de fiyatların hedefi konumun da diyebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)