E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAltın ve dövizde neler bekleniyor---

Altın ve dövizde neler bekleniyor

Altın ve dövizde neler bekleniyor
05 Mayıs 2014 - 10:02 borsagundem.com

Ukrayna'da yaşanan gelişmeler altın ve dövizi etkiliyor

Geçtiğimiz hafta altında oldukça sert bir volatil seyir izledik. Özellikle ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin açıklanmasının ardından 1275 doların altını test eden ons altın, Ukrayna kaynaklı haber akışı ile birlikte bu seviyelerde tutunamayarak yükselişe geçmiş ve haftayı 1299 seviyesinden kapatmıştı. Bu hafta Ukrayna-Rusya kaynaklı haber akışlarını dikkatle takip edeceğiz. Yaşanacak gelişmeler altının yönünü belirleyecek birinci etken olarak önümüzde durmakta. Gün içerisinde teknik olarak 1307 direnci takip edilmeli. 1307 seviyesinin üzerinde kapanışların görülmesi durumunda 1300 seviyesinin altı stop-loss olarak belirlenerek 1317 ve 1325 seviyeleri hedef olarak belirlenebilir. Fakat 1307 seviyesinin aşılamaması durumunda 1300 ve 1295 seviyelerine geri çekilmeler görülebilir.
Geçtiğimiz haftanın en önemli verisi ABD Tarım dışı iştihamdı. Veri, Nisan ayında 215 bin beklentilerden oldukça yüksek gelerek 288 bin şeklinde gerçekleşti. İşsizlik oranı ise %6,7’den %6,3’e geriledi. ABD’den gelen bu olumlu verilerin piyasalarda bir miktar volatilite yarattığını gördük fakat özellikle USD/TL kurunun yönünün etkilenmediğini belirtelim. Açıklanan verinin ardından bir ara kur 2.1030 seviyelerinden 2.1130 seviyelerine kadar yükseldi fakat haftayı 2.1020’den kapatmıştı. Bu sabah açıklanan Çin PMI verilerinin beklentilerin altında kalması ise kurda sınırlı bir yükselişe neden oldu. Bugün yurtiçinde Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. TCMB’nim ilerleyen aylarda değiştirmeyi düşündüğü politika faizi için enflasyon oranı önem arz etmekte. ABD tarafından gelecek ISM imal olmayan endeks verisi de piyasalar tarafından ayrıca takip edilecektir. Kur tarafına teknik olarak bakacak olursak kısa vadeli alçalan kanal formasyonunun yukarı yönde kırıldığını görmekteyiz. Bu noktada yükselişin devam etmesi halinde 2.1090 ve 2.1160 seviyeleri direnç konumunda bulunmakta. Aşağıda ise 2.10 seviyesi destek olarak belirlenebilir. 2.10 seviyesinin aşağı yönde geçilmesi durumunda 2.0960 ve 2.0880 seviyeleri izlenmesi gereken önemli destek noktaları olarak gösterilebilir.

Avrupa tarafında ise gözler bu hafta Perşembe günü açıklanacak faiz beyanatına çevrilmiş durumda. Geçtiğimiz hafta Almanya’da enflasyonun beklentilerin altında kalması ile EUR/USD paritesinde sert geri çekilmeler yaşanırken Euro Bölgesi’nde Nisan ayı öncü enflasyon rakamının beklentilerin altında kalmasına rağmen bir önceki ayda %0.5 olan rakamın üzerinde %0.7 olarak açıklanması bu hafta yapılacak ECB toplantısında aksiyon beklenilmemesine neden olmakta. Bu durumun da Euro’yu Dolar karşısında desteklediğini gördük. Bugün Euro Bölgesi ÜFE ve Sentix Yatırımcı Güveni endeksi verileri açıklanacak. Fakat ECB toplantısı öncesi açıklanacak verilerin parite üzerinde etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz.Pariteyi teknik olarak incelersek 1.3860 desteği kritik konumda. Paritenin bu seviyenin üstünde kalmasıyla birlikte 1.3840 stop-loss olmak kaydı ile alım yönünde pozisyon açılabilir ve 1.3900 seviyeleri hedef olarak belirlenebilir. 1.3860 seviyesinin altında kapanışlar görmemiz durumunda paritede 1.3820 desteğine kadar geri çekilmeler görülebilir.
İngiltere ekonomisinde ise olumlu gelişmeler eşliğinde Paund’un Dolar karşısında güçlü seyri devam etmekte. Özellikle işsizlik oranın İngiltere Merkez Bankası’nın hedeflediği seviyesinin altına gerilemesi, büyüme rakamının beklentilere paralel gelmesi ve geçen hafta açıklanan güçlü PMI verisi ile paritede güçlü bir yükseliş hareketi görülmekte. Bu hafta ise BOE’nin faiz kararları takip edilecek. Her ne kadar ekonomide güçlü bir toparlanma olsa da faizlerde artırım beklemediğimizi söyleyelim.Teknik olarak pariteyi analiz edersek 1.6840 seviyesi kritik destek konumunda bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece kısa vadede 1.6920 seviyelerine yükseliş görülebilir. 1.6810 seviyesinin altı stop-loss olarak çalıştırılıp paritede görülecek yükseliş hareketinde 1.6910 ve 1.6980 seviyeleri hedef olarak belirlenebilir.

Bugün Açıklanacak Önemli Veriler:

Saat 10. 00 Türkiye Tüketici Fiyat Endeksi ( Beklenti – Aylık: %0.8 – Yıllık: %8.93 )
Saat 12.00 Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi ( Beklenti – Aylık: -%0.2 – Yıllık: -%1.7 )
Saat 17.00 ABD İmal Olmayan Endeks ( Beklenti: 54.1 )

Destek Menkul Değerler - http://www.destekmenkul.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)