E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın veriler öncesi sakin---

Altın veriler öncesi sakin

Altın veriler öncesi sakin
09 Ocak 2014 - 08:35 borsagundem.com

Altın, yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi yatay bir seyir izliyor

Altın, yatırımcıların ağırlıklarını, düşük fiyatların fiziki talebi artırmakta olduğu işaretleri yerine, Fed'in tahvil alım programını azaltmaya devam edeceği yolundaki beklentilere yöneltmesi ile birlikte, yarın açıklanacak olan ABD istihdam verileri öncesi, fazla değişmedi. Gümüş iki günlük düşüşünü durdurdu.

Spot altın dünkü seviyesi olan ons başına 1,225.94 dolardan, bugün Singapur saati ile 12:16'da, 1,227.38 dolara geldi. Fiyatlar dün yüzde 0.5 düştü. Spot gümüş yüzde 0.9 yükselişle ons başına 19.7125 dolara kadar çıktıktan sonra 19.6509 dolara geldi.

Fed'in dün açıkladığı, varlık alımlarınının 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürme kararının alındığı Aralık ayı toplantısının tutanakları, bazı katılımcıların varlık alım programının azalan ekonomik faydalarına dikkat çektiğini gösterdi. İngiltere darphanesi Royal Mint'in, 2014 yılı için çıkardığı Sovereign altın sikkeleri, düşük fiyatların talebi artırması sonucu tükenirken, ABD'de satışlar geçen ay artış gösterdi.

Morgan Stanley analisti Joel Crane, "Altın bu aralar varlık alımlarının azaltılmasına herşeyden daha fazla tepki veriyor ve en önemlisi, yatırımcı topluluğundan altına ilgi olmaması," dedi ve "Fiziki talep, güçlü olmasından dolayı, daha büyük bir düşüüşü önlüyor. Düşük altın fiyatları daima biraz daha fazla fiziki talep çeker" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, 31 Aralık'ta 1,182.27 dolar ile altı ayın en düşük seviyesini gördü ve 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını gerçekleştirdi. ABD darphanesi U.S. Mint'te geçen ay, American Eagle adı verilen sikke satışları, Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar düşüşünü 12'nci aya taşıdı. Bloomberg'in derlediği verilere göre, varlıklar 13 ton ile bu ay düşüşünü daha da artırdı.

Şanghay Altını

UBS AG, 7 Ocak'taki raporunda, altının 2014 yılında, Şanghay Altın Borsası'nda artan işlem hacimleri ve yükselen primlerle birlikte, kısmen Asya'daki fiziki alımlardan destek bulduğunu kaydetti. Çin'de hemen teslim altın için prim 7 Ocak'ta ons başına 31.21 dolara kadar çıkarak, iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bugünkü raporunda, "Fed'in dün açıkladığı tutanaklar, merkez bankasının önümüzdeki toplantılarda varlık alımlarının azaltılmasını daha da artırabileceği beklentilerini güçlendirebilir," dedi ve altının ABD istihdam verisi açıklanana dek yatay seyredebileceğini belirtti.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Kasım ayında 203,000 artan tarım dışı istihdamın, Aralık ayında 195,000 artması bekleniyor. ABD Çalışma Bakanlığı, istihdam verilerini Cuma günü TSİ 15:30'da açıklayacak. Dün ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi Aralık ayında 238,000 arttı.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,226.50 dolarda kaldı. Platin dünkü seviyesi olan ons başına 1,417.32 dolardan 1,418.70 dolara gelirken, palladyum yüzde 0.4 yükselerek ons başına 739.55 dolara çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)