E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yatırımcısını kurtaracak öneri---

Altın yatırımcısını kurtaracak öneri

Altın yatırımcısını kurtaracak öneri
19 Nisan 2013 - 08:09 borsagundem.com

Marbaş Menkul Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, büyük kaosu anlattı, ‘altın yol’ haritasını çizdi

BERRİN VİLDAN UYANIK – BORSAGUNDEM.COM
Ekonomi dünyasının son günlerdeki en büyük konusu olan altındaki büyük düşüşte kepenkler kapandı, küçük yatırımcı çaresiz kaldı. Peki, altındaki bu depremin sebebi ne? Önümüzdeki dönemde altını nasıl bir seyir bekliyor? Tekrar yükselişe geçer mi, geçerse hangi seviyelere gelir? Altın yatırımcısı ne yapmalı? Cevap arayan bu soruları sektörün uzman isimlerinden Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan’a yönelttik. Altındaki büyük kaosu Borsagundem.com’a anlatan Doğan, yatırımcıya yeni bir ‘altın yol’ haritası çizdi.
İşte Doğan’ın görüşleri…
“Altın fiyatlarında bu denli sert düşüşe neden olan bir haber ya da veri var mı diye baktığımızda, karşımıza bu düşüşü açıklayacak bir haber çıkmıyor. Normal zamanlarda altında çok büyük satışlara neden olamayacak haberler, panik ortamıyla birleşerek kritik desteklerin kırılmasına neden oluyor. Düşüş başlatan etkene gelince bizce ne Güney Kıbrıs’ın satacağı söylenen 400 milyon dolarlık altın ne de Fed’den bazı üyelerin parasal genişlemenin durdurulmasını ya da azaltılmasını istemesi bu düşüşe gerekçe olamaz. Benzer şekilde bizce Çin’den gelen ekonomik veriler ve emtialara olan talebin düşeceği beklentisiyle emtiaların geneline gelen satışlar da bu düşüşü açıklamaya yetmez.
Elbette bu haberlerin her birinin altın fiyatlarındaki düşüşte ayrı ayrı etkisi var. Fakat bizce düşüşü hızlandıran temel etken, bunlardan ziyade teknik dinamikler ve bu teknik dinamiklerin neden olduğunu birbirini tetikleyen satışlar. Şubat ayı içerinde altının 500 günlük hareketli ortalamasının altına sarkması ve burada kalıcı olması en büyük negatif göstergeydi. Altın fiyatlarının 2008 yılındaki yaklaşık bir aylık süre dışında 2002 yılından beri bu ortalamanın üzerinde seyrettiğini söyleyecek olursak bu ortalamanın önemi daha da iyi anlaşılabilir.
Bu ortalamanın altına sarkılması orta vadeli görünümü bozmuş olsa da son iki gündeki şiddetli düşüşü buna dayandırmak zor. Altındaki düşüşün hızlanmaya başladığı noktaya dikkat edecek olursak, burası 1,550 ve 1,530 doların altı olarak görülüyor. 1,550 doların altında başlayan satıcılı süreç 1,530 doların altına sarkılmasıyla birlikte hız kazanmış durumda. Bu bölge 1,900 dolar üzerinde görülen zirve öncesi güçlü direnç, bu zirve sonrası görülen satışlarda da güçlü destek oluşturmuştu. Ayrıca zirve olarak alacağımız 1,921 doların %20 aşağısı olan 1,537 dolar seviyesinin de bulunduğu aralıktı. Yani teknik olarak ayı piyasasının başlayacağı bölge. Altın fiyatlarının bu güçlü destek bölgesini kırması çok uzun vadeli fonlar da dahil, belirli bir strateji çerçevesinde yatırım yapan yatırımcıların satışlarına neden oldu. Bu satışlar birbirini tetikleyen ve tepki gelecek umuduyla alım yapıp, ardından stop yapmak zorunda kalan yatırımcıların satışlarıyla birlikte iyice panik havasına dönüştü.
Altın alımı yapmayı düşünenler, 1,300 dolara kadar olacak düşüşü göz önünde bulundurulmalı, bu seviyenin de altına sarkılacak olursa 1,160 Dolar civarına kadar daha yeni bir düşüş daha yaşanabileceği için 1,300 dolar civarında mutlaka uygun bir stop loss seviyesi belirlenmeli. Olası bir tepkide de daha önce güçlü destek oluşması beklenen fakat sert bir şekilde kırılan 1,450 dolar ve 1,525 dolar kar satışı için değerlendirilmeli. Uzun vadeli alım düşünenler ise bizce 1,160 dolar üzerinde kalındığı sürece her düşüşte alım yapmaya devam edebilirler. Yılın ikinci yarısından ve önümüzdeki yıl ekonomiler toparlanacak olursa bunun getireceği enflasyon, ekonomiler ayağa kalkamayacak olursa da gelecek yeni parasal genişlemeler altın fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesini sağlayacaktır. Bu nedenle uzun vadede altında yeniden yukarı yönlü hareket potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. “

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)