E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yeniden zirve yapabilir---

Altın yeniden zirve yapabilir

Altın yeniden zirve yapabilir
18 Nisan 2013 - 22:50 borsagundem.com

Şant Manukyan’dan yatırımcılara çok kritik mesajlar...

BERRİN VİLDAN UYANIK – BORSAGUNDEM.COM
Ekonomi dünyasının son günlerdeki en büyük konusu ve kaosu olan altın, gündemdeki yerini koruyor. Büyük düşüşte dünya altın piyasaları sallanıp, Kapalıçarşı’da iflaslar yaşanırken, küçük yatırımcı da şaşkınlık içinde dolanıyor. Merak edilen, altının bundan sonraki seyri ne olacak? Ve yatırımcılar nasıl bir pozisyon alacak. Borsagundem.com olarak bu soruları sektörün uzmanlarından İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant  Manukyan’a sorduk.
İşte Manukyan’ın çarpıcı cevapları...
1)    Altındaki düşüşün nedenleri neler?
Elbette 2 günde yaşanan satış çok kuvvetli oldu. Ancak sadece altın değil Bakır gibi emtialarda da benzer satışlar var. Zira 2011 tepesinden bakıldığında her iki emtia da yüzde 30 değer yitirmiş durumda. Yani korku ve üretim arasında bir döngüden ziyade her ikisinin de baskı altında kaldığı bir durumda olduğumuzu unutmamak gerek. Kısa vadeli nedenler elbette 1520 civarında bulunan stop loss ve sell stop emirlerin piyasaya gelmesi oldu. Ardından margin calların işlemeye başladığını ve satışların kendini beslediğini gördük. Daha temel bazlı gelişmeler ise reel faizlerin yükselmeye başlaması. Bu altın üreticilerinin kararları açısından da, yatırımcılar açısından da kritik bir gelişme. Ve elbette FED’in likiditeyi çekme beklentisi.
2)    Önümüzdeki dönemde altının orta ve uzun vadede seyri ne olur? Tekrar yükselişe geçer mi, geçerse hangi seviyelere gelir?
Altındaki satışın benzerlerini 1980’de altın, 1999’da Nasdaq ve 1987’de Dow’da gördük. Ben koşulların 1987 Dow örneğine uygun olduğunu düşünüyorum. Bu 1-2 yıllık dönemde altının zayıf yatay seyrini sürdürerek taban oluşturacağı ancak ardından yeni zirveler yapacağı anlamına geliyor. 1270 seviyesi görülebilir ancak 1430’u geçmeyi başarırsa momentum yukarı döndü diyebiliriz.
3)    Altın yatırımcılarına neler öneriyorsunuz?
Satış tamamen finansal piyasada başladığından fiziki altın tutan yatırımcıların satma fırsatı olmadı. Bu nedenle yükselişlerde fiziki satışlar artabilir. Yatırımcılar nakit akışlarını, altının portföydeki büyüklüğünü ve vadelerini göz önünde bulundurarak karar almalı. Fiyatların düşmesini alış fırsatı olarak görsem de portföyünde yeterince pozisyon taşıyan bir yatırımcının ortalamasını düşürmek için alım yapmasını tavsiye etmiyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • jan18 Nisan 2013 18:06

    altının yüseliceğini bilse kafasına saç ektirir geç bunları 2008 yılında dow 7700 iken 6500-- 5000 olacak demişti.. görmedi bile hikaye anlatmasınlar

  • ky18 Nisan 2013 15:52

    tektu gibi oda yıllarca düşecek bence

  • figo18 Nisan 2013 15:38

    altının onsu 1996 nın 410 dolar seviyesindeyken 2004 yılının sonunda da yine aynı seviyedeydi,ve bu sekiz yıllık süreçte hep 410 un altında..yorumculara fazla itibar etmeyin,bunun ne olacağı hiç belli olmaz...

  • abc18 Nisan 2013 15:27

    üç vakte kadar yükselebilirde düşebilirde,bilgiçliğe gerek yok.