E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yükselişe geçti---

Altın yükselişe geçti

Altın yükselişe geçti
28 Şubat 2014 - 09:22 borsagundem.com

Altın, güvenli varlık talebinin artmasıyla 2. aylık yükselişe ilerliyor

Altın, ABD toparlanmasının ivme kaybettiği endişeleri ve gelişen piyasalardaki sorunların güvenli varlık talebini arttırmasıyla Ağustos'tan beri ilk üst üste aylık kazanca doğru ilerliyor. Külçe altın destekli ETF varlıkları 14 ayda ilk aylık yükselişe doğru ilerliyor. 

Spot külçe altın ons başına dünkü 1,331.33 dolardan Singapur saatiyle 09:26'da 1,332.61 doları buldu. Fiyatlar bu ay yüzde 7 yükseldi ve 26 Şubat'ta 17 haftanın zirvesi olan 1,345.46 dolara ulaştı. Bloomberg verilerine göre, ETF varlıkları, geçen sene 2003'ten beri ilk kez düşmesinden sonra Şubat ayında yüzde 0.3 arttı. 

Fabrika üretimi ve perakende satışlar gibi ABD verilerinin tahminlerin altında kalmasının Fed tahvil alımı azaltımı devam ederken toparlanmanın güç kaybettiği endişelerini arttırmasıyla külçe altın bu sene yüzde 11 yükseldi. 

"Altın ABD verilerinin zayıflığından ve gelişen piyasalardaki sorunlardan destek gördü," diyen Shenzhen merkezli CITICS Futures Co.'nun yetkilisi Wang Xiaoli, "ETF akımlarının istikrara kavuşması yatırımcı güveni açısından çok cesaretlendirici," şeklinde görüş bildirdi. 

Fed'in tahvil alımı azaltımı

Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün merkez bankasının eğer ekonomi güç kaybederse tahvil alım azaltımı hızını değiştirmeyi "yeniden değerlendirmeye açık olduğunu" söylemesiyle, altın 1981'den beri en büyük yıllık düşüşünü geri çevirdi. 18-19 Mart'ta toplanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi son 2 toplantısında tahvil alımı azaltımı yapacağını açıklamıştı.

Güney Kırım bölgesinde ayrılıkçılar tansiyonu yükseltirken Ukrayna'da yeni hükümet temerrüt riskini önlemek için uluslararası finans güvencesini sağlamaya çalışıyor. Ülkenin hala yasal lideri olduğunu iddia eden devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Rusya'da ortaya çıktı ve bugün basın açıklaması yapacak.

Nisan vadeli altın kontratı New York merkezli Comex'te dünkü 1,331.80 dolardan ons başına 1,332.30 dolara çıktı ve 2. aylık yükselişe girdi. Fiyatlar 26 Şubat'ta 1,345.60 dolara çıktı. 

Gümüş yüzde 0.3 artışla ons başına 21.3329 doları bularak Şubat ayında Ekim'den beri ilk aylık yükselişini kaydetti.

Platin yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,450 doları bulup üçüncü aylık kazancını azaltırken, paladyum yüzde 0.1 güçlenerek ons başına 743 dolardan işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)