E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın yükselişini koruyor---

Altın yükselişini koruyor

Altın yükselişini koruyor
22 Mart 2013 - 10:33 borsagundem.com

Altın servet korumaya yönelik alımların artması sonucu yükselişte

Altın, Avrupa borç krizinin hızlanacağına ilişkin endişelerin servet korumaya yönelik alımları artırması sonucu, son altı ayın en uzun süreli haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
Spot altın fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 15:31'de ons başına 1,612.58 dolara geldi ve ard arda üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yönlendi. Metal dün, ABD ve Avrupa'dan gelen bazı verilerin ekonomik yavaşlamayı işaret etmesi ile birlikte, 1,617.07 dolar ile 26 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Exchange traded fonlarındaki (ETF) altın miktarı dün, son bir haftada ilk kez artış gösterdi.
Altın bu hafta, Güney Kıbrıs'taki kargaşanın Avrupa borç krizinin kötüleşeceği endişelerini artırması sonucu yüzde 1.3 yükseldi ve Ocak ayından en iyi performansını gösterdi. Euro Bölgesi maliye bakanları, Kıbrıs'ın en büyük iki bankasını kapatmayı e sigortalanmamış mudilerin varlıklarını dondurmayı öngören bir plan üzerinde değerlendirmelerde bulunuyor. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (AMB) dün yaptığı açıklamada, kurtarma paketi konusunda bir anlaşma olmaması durumunda, Güney Kıbrıs bankalarına sağlamakta olduğu acil yardım kredilerini 25 Mart'ta keseceğini duyurdu.
Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan Citics Futures Co.'dan analist Xiang Nan, "Altın Avrupa'ya ilişkin endişelerden faydalandı," dedi ve "Yukarı harekete karşın, altın halen son dönemdeki bandı olan 1,550 dolar ile 1,625 Dolar arasında ve bu bandı kırıp kıramayacağı izlenmeye devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.
Altın bu yıl, Fed'in, ABD ekonomisi toparlandıkça, teşvikleri daraltacağı spekülasyonu ile yüzde 3.7 düştü. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, bu hafta yaptığı açıklamada, Fed'in, işsizlik oranı daha da düşene kadar, teşvikleri azaltmayacağını söyledi. Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) yeni başkanı Haruhiko Kuroda, dünkü ilk basın toplantısında, teşvikleri artırmaya hazırlanması ile birlikte, yüzde 2'lik enflasyon hedefinin tutturulacağına güvendiğini söyledi.
Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,611.50 dolara geldi. Bu hafta açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları verisi artış gösterdi, Almanya'da imalat sanayi Mart ayında beklenmedik bir şekilde daraldı ve Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmet sektörlerini birlikte gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI) tahminlerin ötesinde düştü.
Spot gümüş yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 29.105 dolara geldi ve haftalık kazancını daralttı. Spot platin fazla değişmeyerek ons başına 1,582.50 dolarda kaldı ve ard arda ikinci haftayı düşüşle geçmeye yöneldi. Palladyum da fazla değişmeyerek ons başına 755.65 dolarda kaldı ve ikinci haftasını da kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)